Delegati iz Srebrenika jasni: Ispoštovan je Statut, postoji i video materijal sa sjednice!

Azmiru Husiću jednoglasna podrška

Burno je pred izbore u Kantonalnim nogometnim savezima.

Jučer su se saopštenjem oglasili iz OFK Gradina sa željom da ukažu na brojne nepravilnosti prilikom izbora u Srebreniku koji se dešavaju prema njihovom mišljenju.

Delegati iz Srebrenika jasni: Ispoštovan je Statut, postoji i video materijal sa sjednice!

Oštre kritike su uputili na račun predsjednika Sportskog saveza Srebrenika Mursela Delića.

Za sada su održane dvije sjednice Skupštine, a iz Gradina ističe da je druga nelegalna i naglasili su da je ista održana u tajnosti i organizaciji predsjednika Sportskog saveza, Mursela Delića, kao i njegovih istomišljenika.

Na istoj se pojavilo 13 do 25 delegata, a nakon optužbi predsjednika fudbalskog saveza Srebrenika Orhana Smajlovića oglasilo se 13 delegata koji su bili na sjednici.

Ističu da je sve bilo po propisima i pravilima, te da da postoji i video materijal sa sjednice koji dokazuje da je sve održano prema u skladu sa statutom NS TK i uputama NS BiH. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Prva Izborna sjednica skupštine nogometnog saveza općine Srebrenik održana je 20.11.2020. godine sa početkom u 16:00 sati. Dnevni red  se odnosio na izbor Predsjednika i dopredsjednika fudbalskog saveza općine Srebrenik, izbor Disciplinske i Apelacione komisije te izbor tužioca  fudbalskog saveza općine Srebrenik, izbor člana i zamjenskog člana Izvršnog odbora NSTK-a, izbor 2 delegata i 1 zamjenskog člana Skupštine NSTK-a, prijedlog članova za apelacionu i disciplinsku komisiju NSTK-a, prijedlog članova za Skuštinu, Izvršni odbor, Disciplinsku i Apelacionu komisiju NSFBiH i NSBiH, te prijedlog za člana prvostepene komisije za licenciranje u NSFBiH.

Istom sjednicom je predsjedavao predsjednik fudbalskog saveza općine Srebrenik Orhan Smajlović. Na istu je pozvano ukupno 26 delegata, između ostalih i delegati ŽOFK Gradine koja se ne takmiči već treću uzastopnu sezonu, delegati FK Sladna koji se ne takmiči već  5 uzastopnu sezonu, delegati NK Mladost Tinja  koja se ne takmiči u predstojećoj sezoni, te delegati NK Frankopan Špionica koji se takmiči u okviru Prve Zupanijske lige Posavske županije u okviru koje ostvaruju svoja prava.
Usljed svega navedenog na samom početku sjednice je došlo do zastoja iz razloga pravovaljanog tumačenja Statuta NSTK-a o tome ko ima pravo glasati i donositi odluke tokom Izborne skupštine.  Predsjednik Orhan Smajlović  koji navedenu funkciju obnaša već 16 godina tumačio je isključivo Statut fudbalskog saveza općine Srebrenik koji nikada nije usaglašen sa Statutom NSTK-a  te sa Statutom NSFBiH.  Prema Statutu nog.saveza općine Srebrenik svi navedeni klubovi sa područja općine Srebrenik imaju pravo glasanja i odlučivanja na Skupštini bez obzira na to da li se takmiče u predstojećoj sezoni ili ne.  S obzirom na različite stavove i tumačenja izborna sjednica je morala biti prekinuta jer nisu postojali objektivni  uslovi za nastavak iste.

Nova Izborna sjednica skupštine nogometnog saveza općine Srebrenik zakazana je za 08.12.2020. godine sa početkom u 16:00. U međuvremenu je pod okriljem Fudbalskog saveza općine Srebrenik formiran „odbor za hitnost“ u čijem sastavu su se našli :

Dopredsjednik FSO Srebrenik Nuraga Husarić;

Predstavnik NK Mladost Tinja Nirmel Muratović

Predsjednik Trenerske organizacije Ibro Ibrić

Predstavnik FK Seona Fahrudin Selimović

Mevludin Hrvat
Sam sastav „odbora za hitnost“ nije bio u skladu sa Statutom jer je njime jasno propisano da članovi Izvršnog odbora opštinskog saveza moraju činiti ovaj odbor, što u gore navedenom slučaju nije bilo ispoštovano.
„Odbor za hitnost“ je pripremio narednu sjednicu. Sjednica je započela prema planiranom redu dakle 08.12.2020. godine u 16:00 sati i njome je predsjedavao dopredsjednik fudbalskog saveza Nuraga Husarić koji je ujedno i samoproklamovani predsjednik „Odbora za hitnost“.  Bitno je naglasiti da su i drugoj sjednici  prisustvovali delegati  NK Mladost Tinja te delegati FK Frankopan Špionica uprkos odluci Izvršnog Odbora NSTK-a da pravo glasa i odlučivanja mogu imati samo ekipe koje se takmiče pod pokroviteljstvom NSTK-a i koje se takmiče u predstojećoj 2020-21 takmičarskoj sezoni. Nakon uvodnih riječi i upoznavanja prisutnih delegata sa aktivnostima koje su preduzete u prethodnom periodu dopredsjednik Nuraga Husarić je tražio glasanje o podršci samim aktivnostima i odlukama „Odbora za hitnost“. Nakon što se pristupilo glasanju , izglasana je nepodrška samom „Odboru za hitnost“ i svemu što je isti u prethodnom periodu poduzeo na organizaciji i sprovođenju Izborne skupštine.

Po okončanju glasanja dopredsjednik Nuraga Husarić izrevoltiran glasanjem, samovoljno napušta sjednicu bez adekvatnog objašnjenja čime sjednica ostaje bez rukovodstva. Nakon dužeg pregovaranja i vijećanja s ciljem pronalaska adekvatnog rješenja, u istoj namjeri se nije uspjelo i odlučeno je da se ista sjednica prekida. Za ovakve i slične situacije Statut NSTK-a kao i Statut NSFBiH su jasno propisali obrazac ponašanja i odlučivanja. Tako u Statutu NSTK-a u članu 23 stoji:  „Skupština (redovna i vanredna) se može održati i pravovaljano odlučivati ukoliko je prisutno 2/3 od ukupnog broja delegata koji čine Skupštinu.  Ako nije postignut kvorum za odlučivanje iz prethodnog stava ovog člana Skupština se odgađa za određeni sat istog dana ili za drugi dan i sat. U slučaju iz stava 2. ovog člana Skupština se može održati i pravovaljano odlučivati ukoliko je prisutno više od polovine delegata od ukupnog broja delegata koji čine Skupštinu (50% + 1). „U skladu sa ovom odredbom odlučeno je da se nastavak prekinute sjednice održi 09.12.2020. godine sa početkom u 16:00 sati. Bitno je navesti da su svi delegati pravovremeno obaviješteni o samom nastavku sjednice. U međuvremenu su trajali pregovori oko toga da se sve okonča na dostojanstven  način i u skladu sa Statutom NSTK-a , što su jednostrano odbili delegati FK Gradina i FK Spionica.

Nastavku sjednice prisustvovalo je 13 od ukupno 20 delegata koji su imali pravo odlučivanja na Izbornoj skupštini. Samim time je ispoštovan član 23. Statuta NSTK-a. Na nastavku sjednice se nisu pojavili delegati FK Gradina i FK Špionica.

Kao što to Statut nalaže sjednicom je u ovom slučaju predsjedavao najstariji član skupštine Husejnović Osman. Isti je predsjedavao i vodio sjednicu do izbora novog predsjednika fudbalskog saveza Šabana Alića.  Bitno je naglasiti da je nastavak sjednice održan u skladu sa svim uputama i preporukama NSBiH kao i uz poštivanje COVID-19 protokola.

Na ovoj sjednici su donešene sljedeće odluke:

-za predsjednika fudbalskog saveza općine Srebrenikj izabran je Šaban Alić,
- za dopredsjednika fudbalskog saveza općine Srebrenik  izabran je Sadmir Tursunović,

-za člana Izvršnog odbora NSTK-a imenovan je Fahrudin Selimović ,
-za zamjenskog člana Izvršnog odbora NSTK-a imenovan je Šaban Alić,

-za delegate u Skupštini NSTK-a imenovani su : Mursel Delić i Mujezinović Muradif,
- za zamjenske delegate u Skupštini NSTK-a imenovani su : Alen Delić i Zlatan Džombić,

-prijedlog za Skupštinu NSFBiH je Mursel Delić,

-prijedlog za Izvršni odbor NSFBiH je Fahrudin Selimović,

-prijedlog za Skupštinu NSBiH je Selma Omerović,

-prijedlog za Izvršni odbor NSBiH je Azmir Husić. Ovdje je bitno naglasiti da je Skupština fudbalskog saveza općine Srebrenik dala jednoglasnu podršku Azmiru Husiću kao prijedlogu za Izvršni odbor NSBiH.

-prijedlog za prvostepenu komisiju za licenciranje je Nazif Hasanović,

-prijedlog za Disciplinsku komisiju NSTK-a je Nermin Jašarević,

-prijedlog za Apelacionu komisiju NSTK-a je Nazif Hasanović,

-imenovana je Disciplinska komisija fudbalskog saveza općine Srebrenik u sastavu: Nermin Jašarević, Vahid Bećirović i Sedin Osmić.

-za člana Apelacione komisije fudbalskog saveza općine Srebrenik imenovan je Nazif Hasanović.

-za Tužioca fudbalskog saveza općine Srebrenik imenovan je Elvedin Ćudić.

Ovom prilikom je također bitno demantovati navode pojedinih medija kao i službene stranice FK Gradine da je ova Skupština u ovom sastavu radila protivno interesima FK Gradina. Delegati i Skupština su radili u najboljem interesu svih klubova sa područja općine Srebrenik kao i u interesu samog nogometa. Također pristutan je i video-materijal sa održane skupštine koji dokazuje da je ista održana u skladu sa Statutom NSTK-a kao i svim preporukama i uputama NSBiH“, stoji u saopštenju.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Komentari (3)

Cim je ona lopina Husic prosao i to jednoglasno, tu nisu cista posla.

Chico

**** gradinu

Brazuka

Cirkus Colorado, dobro došao.

Gari Garinča
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.