Probijen rok: Kreće nova sezona, a Savez klubovima još nije isplatio nagrade za prošlu

Klubovi još uvijek bez novca

Probijen rok: Kreće nova sezona, a Savez klubovima još nije isplatio nagrade za prošlu · Saznajemo

Midhat Šljivak

Nova sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine počinje narednog vikenda, a klubovi u nju ulaze bez novca kojeg su zaradili u prošloj. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, kako saznaje SportSport.ba, još nije isplatio oko milion i po KM novčane nagrade za plasman.

Protekla sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine okončana je krajem maja, a iako je do početka nove ostalo samo nekoliko dana, timovi od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju isplatu nagrada za plasman u protekloj. Potvrđeno nam je to iz nekoliko klubova, no sa službenim izjavama po ovom pitanju, još ne žele izlaziti. 

Kako saznaje SportSport.ba, ekipama na račun još nije legla nijedna marka od nagradnog fonda koji im pripada, a koji se kreće oko milion i po KM, iako je prema neslužbenim informacijama rok za isplatu mjesec dana od kraja sezone. 

Najviše novca trebao je dobiti aktuelni šampion HŠK Zrinjski. Nagrada za šampionsku titulu je iznosila gotovo 300.000 KM, a više od 200.000 KM su trebali zaraditi još FK Borac i FK Željezničar.

I ostalim timovima bi novac od nagrada sigurno dobro došao bez obzira na cifru. Međutim, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine iz nekog razloga nije stigao da isplati klubove i pravo je pitanje kada će im novac biti uplaćen.

Oglasi

Pozicija/tim Nagradni iznos
1. HŠK Zrinjski 299.099,20 KM
2. FK Borac 239.279,36 KM
3. FK Željezničar 211.866,92 KM
4. FK Sarajevo 184.454,48 KM
5. NK Široki Brijeg 157.042,03 KM
6. FK Velež 129.629,59 KM
7. FK Tuzla City 102.217,15 KM
8. FK Igman Konjic 74.804,71 KM
9. FK Sloga Meridian 47.392,27 KM
10. HŠK Posušje 19.830,28 KM
11. FK Leotar 14.940,00 KM
12. FK Sloboda 14.940,00 KM

Nagradni fond za novu sezonu još uvijek nije preciziran i poznat. Savez je nedavno potpisao novi ugovor sa srbijanskim mts-om i ova kompanija je vlasnik TV prava u narednih pet godina.

Koliko je novca dobio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine za novi ugovor također nije poznato. Nigdje drugo u svijetu iznos prodatih TV prava nije poslovna tajna, ali iz FSBiH su baš takvim riječima predstavili nastavak saradnje s kompanijom iz Srbije.

Da li se radi o ogromnom novčanom iznosu, pa se zbog toga kriju podaci ili pak o iznosu za koji se može reći da je "ispod realne cijene", javnost u Bosni i Hercegovini vjerovatno nikad neće saznati.

Ima u svemu dosta krivice i među klubovima. Sami su dopustili da Savez u njihovo ime pregovara o prodaji TV prava i ponovo su se vjerovatno zadovoljili samo mrvicama, iako im ni ove za prethodnu sezonu nisu donijete na stol.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Klubovi, ali i bh. javnost dakle ne znaju koliki će nagradni fond biti za novu sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine i morat će se čekati kraj sezone kako bi se barem znala približna cifra koju je od ugovora sa srbijanskom kompanijom dobio Fudbalski savez BiH.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1582456981
Bice objavljeno da je Vico kupio koju vilu na racun ovih tv prava. . Lopovija lopovija a i novinari nikakvu vaznost ne daju tome gdje su kritike na sve ovo.
2 0
user1665931807
Biće da j će sve u kasi Borca
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi