Poslovna tajna!

Šega, šala, pošalica

Poslovna tajna! · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Telekomunikacijska kompanija iz Srbije, M:tel, kupila je prava na prenose utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i to na pet godina. Tako će se bh. klupski fudbal pratiti na kanalima Arena Sport koji su također u vlasništvu M:tela, a koliko je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dobio prodajom TV prava bh. javnost ne zna. Ugovor je poslovna tajna. U Engleskoj, Španiji, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Turskoj pa i do agresije na Ukrajinu u Rusiji, takvi ugovori nisu poslovna tajna, ali u BiH jesu. 

Srbijanski telekomunikacijski operater M:tel kupio je prava na prenose utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine, a kako su u vlasništvu pomenutog operatera i Arena sport programi upravo na njima će se prenositi susreti elitnog ranga bh. fudbala.

Tako će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i M:tel zapravo nastaviti saradnju koja je započela prije tri godine, malo prije dolaska na čelo krovne kuće bh. fudbala Vice Zeljkovića, a novi ugovor je potpisan na pet godina, koliko još teoretski bh. fudbalsku vladu može predvoditi upravo spomenuti Zeljković.

Povodom potpisivanja novog ugovora danas je održana i press konferencija, no onu najbitniju stvar bosanskohercegovačka javnost nije saznala. Koliko je novaca srbijanska kompanija izdvojila za prava prenosa Premijer lige Bosne i Hercegovine je poslovna tajna.

Kako poslovna tajna? Zašto bh. javnost, kao u svim evropskim zemljama, pa i onim regionalnim, nema pravo da zna koliko je novca izdvojio u ovom slučaju M:tel za prava na prenose Premijer lige Bosne i Hercegovine?

Da li se radi o ogromnom novčanom iznosu, pa se zbog toga kriju podaci ili pak o iznosu za koji se može reći da je "ispod realne cijene", očito da bh. javnost, a prije svega ljubitelji klupskog fudbala u našoj zemlji, nikada neće saznati.

Oglasi

No, osim bh. javnosti, iznos za koji su prodana prava na utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine, bar do pisanja ovog teksta nisu znali ni oni koji su u cijeloj priči najbitniji - klubovi iz elitnog ranga bosanskohercegovačkog fudbala. Ipak, to i nije iznemćnađujuće s obzirom da su i klubovi dopustili da neko u njihovo ime pregovora o prodaji njihovih utakmica. Izgleda, da su se zadovoljili mrvicama. 

A, da stvar bude još čudnija, ugovor potpisan prije tri godine nije bio poslovna tajna, odnosno i prije samog potpisa znalo se koliko je M:tel spreman izdvojiti za prava na prenose te pružanje reklamno propagandnih usluga na utakmicama Premijer lige BiH.

Radilo se o skoro šet miliona KM, odnosno dva miliona po sezoni i s obzirom da su prava na prenose utakmica iz godine u godinu sve skuplja, za pretpostaviti je i da je M:tel za novi petogodišnji ugovor izdvojio mnogo veći iznos nego prije tri godine.

Ali, s obzirom da je ugovor proglašen poslovnom tajnom, visina nagrada koje dobijaju premijeligaški klubovi u zavisnosti od rezultata, jedini je način da se barem pretpostavi iznos koji je M:tel platio za prava na prenose utakmica Premijer lige.

Oglasi

Širom Evrope ugovori o pravu na prenose nisu poslovna tajna

Za razliku od naše zemlje gdje je ugovor Fudbalskog saveza BiH i M:tela o pravu na prenose utakmica elitnog fudbalskog ranga proglašen poslovnom tajnom, u zemljama širom Evrope, informacije tog tipa su potpuno javne, što je u krajnjem slučaju i sasvim normalno.

Tako je recimo vodstvo Premiershipa objavilo da je postiglo dogovor o prodaju prava na prenose utakmica Sky Sportsu, BT Sportu, Amazon Prime Videu i BBC Sportsu za ukupno 5.5 milijardi eura za period od 2022. do 2025. Dogovor je postignut izravnom pogodbom i nikom od strana nije palo na pamet da prilikom pregovora zahtjeva da ugovor bude poslovna tajna.

Ista situacija je i u Francuskoj, gdje su utakmice elitnog ranga prodane za 1.172 mijarde eura po sezoni od 2020. do 2024. godine. Naravno, nema nikakve razlike ni u Njemačkoj, Španiji, Italiji i ostalim evropskim zemljama. Poslovne tajne prilikom prodaje prava na prenose utakmica gotovo da ne postoje.

Izuzetak nisu ni zemlje iz našeg komšiluka. Tako je Nogometni savez Hrvatske prava na prenose utakmica prodao Hrvatskom Telekomu za čak 36 miliona eura, odnosno za devet miliona po sezoni.

Nešto manje, odnosno 24 miliona eura za tri sezone (2021 - 2024) od prodaje prava na prenose dobila je Superliga Srbije od M:tela, odnosno od TV Arena Sport. Prije tog ugovora za prava na prenosa utakmica u Srbiji izdvajalo se 3.5 miliona eura godišnje, što znači da je novi, još uvijek aktuelni ugovor, više od duplo bolji od onog prije.

Oglasi

Lijepo bi bilo kada bi nešto slično bilo i u Bosni i Hercegovini, odnosno kada bi novi petogodišnji ugovor za prava na prenose utakmica Premijer lige bio duplo bolji nego ovaj što je nedavno istekao.

No, nažalost u Bosni i Hercegovini se ugovori koji gotovo nigdje na svijetu nisu tajni, proglašavaju takvim, pa je bosanskohercegovačka javnost uskraćena za informacije o vrijednosti bh. klupskom fudbala.

Ljubitelji fudbala su mnogo više očekivali od Arene

Kada je prije tri godine objavljeno da će se utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine prenositi na programima TV Arena Sport, ljubitelji bh. klupskog fudbala su bili oduševeljeni.

No, kako je vrijeme odmicalo i oduševljenje je splasnulo, a navijači velikog broja klubova, kao i oni koji prate domaći fudbal, sve više su počeli kritikovati TV Arena Sport.

Prije svega zbog toga što za razliku od liga u regionu koje se također rade na TV Areni Sport, samo Premijer liga nema emisije na kojoj stručna lica objašnjavaju sporne momente.

A, na utakmicama Premijer lige Bosne i Hercegovine ih je na nažalost najviše. No, sporni trenuci kao da ne postoje, a nije rijedak slučaj i da se tokom prenosa, uopće ne ponavljaju sporni momenti. Čak, najvjerovatnije po direktivi, komentatori ne smiju ni kritikovati određene loše sudijske odluke.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I ukoliko ponovo žele zadobiti povjerenje, u Areni Sport koja je u vlasništvu M:tela, morat će se dobro potruditi. Prije svega da već od početka nove sezone pokrenu emisiju u kojoj će se analiziraati sudijske pogreške, ali i oni dobri sudijski potezi.

Toliko zaslužuju navijači bosanskohercegovačkih klubova, kao i oni neutralni, koji godinama prate Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Top Komentari

Rizzle
Tajna je zato jer je United Media(Sport Klub) dala veću ponudu, ali njih ne mogu kontrolisati i raditi prenose kako je njima u interesu.
2 0
Zulfikar
Srpski agresori imaju prava na prenis utakmica reprezentacije BiH, fujjjjjj. Jadni smo mi, bolje da ukinemo i savez i repku.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti