Nuno Gomes je izgubio finale od Grka, pa u Grčku otišao na odmor, ali bolje da nije...

Nije to bila najbolja ideja

Nuno Gomes je izgubio finale od Grka, pa u Grčku otišao na odmor, ali bolje da nije...

Edmir Škorić

Grčka je napravila malo čudo kada je 2004. godine osvojila Evropsko prvenstvo.

Na Euru 2004 niko nije vjerovao da će pored svih evropskih sila, trofej osvojiti baš Grčka. Grci su u finalu pobijedili Portugal s 1:0, a strijelac gola vrijednog zlata bio je Angelos Charisteas. Tvorac grčkog čuda bio je sjajni trener Otto Rehhagel.

Bio je ovo težak udarac za Portugal, posebno zbog činjenice da su kao veliki favoriti igrali na svom stadionu u Lisabonu pred više od 62.000 gledatelja. Protagonist ovog finala bio je i Nuno Gomes, bivši napadač Portugala.

Čak 18 godina kasnije Gomes je ispričao u jednom podcastu kako se nakon tog finala odmarao u - Grčkoj. Da stvar bude još gora, bio je smješten u istom hotelu u kojem su bili reprezentativci Grčke.

"Odjednom me dodiruju po leđima, mislio sam da mi zaposlenik donosi još jedan 'frape', ali prepoznajem lice. Bio je to Takis Fyssas, koji je bio evropski prvak s Grčkom", kaže bivši portugalski reprezentativac.

"Pitao sam ga šta radi ovdje (u hotelu), a on mi uzvraća istim protupitanjem. 'Došao sam na odmor, već sam se dogovorio', odgovorio sam mu. Rekao mi je da su oni, grčki igrači, također na odmoru u tom hotelu", ispričao je Gomes.

Oglasi

Kasnije mu je Fyssas rekao da je vlasnik hotela, koji ima luksuzne hotele diljem Grčke, odlučio igrače počastiti sa sedmodnevnim odmorom.

"Nisu svi bili tamo, bilo ih je oko 15 ili 16, ostali su išli na druga mjesta. Bio je tu i Charisteas, koji je postigao gol. Srećom po mene, hotel je imao dvije plaže. Ujutro bih se probudio i gledao gdje su, a zatim bih otišao iza odmarališta do druge plaže".

Ali nije uvijek mogao pobjeći: "Svaki dan mi je konobar dolazio ponuditi piće. Rekao sam da nisam ništa naručio, ali on je rekao 'gospodin Charisteas je poslao...'", ispričao je kroz smijeh Gomes.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Gomes je odigrao 79 utakmica za Portugal i dao je 29 golova, a u karijeri je nastupao za Boavisu, Benficu, Fiorentinu, Bragu i Blackburn u kojem je 2013. godine završio svoj nogometni put.

S portugalom je igrao to finale 2004., a 2000. godine je osvojio treće mjesto na Euru. Može da se pohvali titulom omladinskog evropskog prvenstva sa Portugalom 1994. godine, kada je već pokazivao da će biti jedan od velikih igrača u budućnosti.

Top Komentari

MaDaj
Ovi su dali ideju maurinju i covijek je ostatak svoje karijere svaku žešću tekmu igrao sa autobusom ??
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi