Od februara VAR više neće biti isti!

IFAB potvrdio

Od februara VAR više neće biti isti!

A. Čaušević

Posljednjih sedmica svjedoci smo komičinih i bizarnih odluka VAR tehnologije po pitanju ofsajd pozicija. 

Koliko god dobrog je VAR tehnologija donijela fudbalu, na neki način zbog pojedinih pravila uništava draž fudbalske igre, posebno se to odnosi na situacije kada se sviraju milimetarski ofsajdi.

Niz kontroverznih situacija, prije svih u Premiershipu, natjeralo je Međunarodnu asocijaciju za fudbalska pravila da promijeni pravilnik kada je u pitanju ofsajd.

Italijanska La Repubblica je prenijela vijest kako VAR tehnologiju očekuje velika promjena jer se više neće svirati milimetarski ofsajdi.

Ubuduće će se tolerisati ofsajd pozicije od 13 cm te će takve akcije biti smatrane regularnim.

"U teoriji milimetarski ofsajd je ofsajd, ali ako je prva odluka da se ne svira, i onda VAR mora koristiti 12 kamera da se provjeri situacija, to u suštini znači da evidentne greške nema", objasnio je generalni sekretar IFAB-a, Lukas Brud.

Situacije kao na fotografiji iznad će se ubuduće tolerisati 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ova odluka će se uskoro početi primjenjivati u svim takmičenjima gdje se koristi VAR tehnologija, te se već razrađuje bilten s uputstvima sudijama koji objašnjava kako koristiti tehnologiju kada su u pitanju milimetarske pozicije.

Sve će biti završeno ubrzo i nova pravila će se početi primjenjivati od februara, tačnije od mečeva osmine finala Lige prvaka.

Top Komentari

infinity2612
Hajde ne serite. Da je bilo Vara BiH bi prosla grupnu fazu 2014 godine. Za svaku pohvalu je njegovo uvodenje
7 1
zgembo.popuslic
isti *urac, samo sto ce sad bit ofsajd ako je razmak izmedju linija 13,1 cm pa ce se opet pisat kako je milimetarski ofsajd
5 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi