Od pariškog geta, "malih golova" i pete lige do glavne uloge na Teatru snova

Wissam Ben Yedder - Preslab za Trikolore, prejak za Tunis

Od pariškog geta, "malih golova" i pete lige do glavne uloge na Teatru snova

Ime Wissama Ben Yeddera rijetko se nađe na naslovnim stranama uglednih evropskih i svjetskih sportskih magazina, pa iako je sinoć odigrao ulogu života i to na najvećoj sceni, njegov sjaj "zamaglili" su drugi.

Ben Yedder je sinoć ušao igru u 72. minuti revanš meča osmine Lige prvaka između Seville i Manchester Uniteda, a 28-godišnjem virtuozu je bilo potrebno samo šest minuta da velikom protivniku "utrpa" dva komada i rasplače tribine Old Trafforda.

Sevilla je prošla u četvrtfinale Lige prvaka nakon Montelline taktičke lekcije i Ben Yedderove hladnokrvne egzekucije, ali ime glavnih junaka sinoćnje priče ostalo je u sjeni onih koji godinama privlače pažnju svjetskim medija. Veća priča od Sevillinog uspjeha bio je neuspjeh Crvenih đavola, a Ben Yedderova dva gola ostala su u sjeni loših partija Unitedovih milionskih pojačanja, ali čini se da je Sevillinom heroju suđeno da bude vječiti autsajder.

Drugi strijelac ovosezonskog izdanja Lige prvaka sa osam golova Wissam Ben Yedder svoj životni put je počeo u jednom od siromašnih predgrađa Pariza, Sarcellesu.

Fudbal je od malih nogu predstavljao bijeg od teškog djetinjstva u oronulim soliterima za Ben Yeddera, baš kao što je to bio slučaj i sa njegovim velikim prijateljem Riyadom Mahrezom.

Profesionalni fudbal je bio daleko od Ben Yedderovih ambicija, a zanat je izučavao igrajući futsal u ekipi Garges Dijona, s kojom je kao 20-godišnjak 2010. godine stigao do drugog mjesta u francuskoj Futsal diviziji 1. Skupio je i dva nastupa za francusku futsal reprezentaciju, a onda je dobio šansu da se okuša u "velikom" fudbalu u redovima francuskog petoligaša Alfortvillea.

Nakon epizode u Alfortvilleu Ben Yedder dobija i pravu priliku i to u Toulouseu. Nakon perioda privikavanja u B ekipi, postao je udarna igla prvog tima Toulousea i ubrzo prestigao Andre-Pierrea Gignaca kao najbolji strijelac ovog kluba u Ligue 1 u 21. stoljeću.

Skupio je Ben Yedder 60 i kusur golova u Toulouseu prije nego što je 2016. godine uslijedio transfer u Sevillu. Potvrdio je tako Ben Yedder je da je uspio uspješno premostiti jaz od futsala do profesionalnog fudbala, što je pošlo za rukom samo nekolicini fudbalera prije njega.

Ben Yedder, sin imigranata iz Tunisa, odbijao je već tri puta poziv u nacionalnu selekciju ove zemlje. Zadnji je stigao u oktobru prošle godine, a kada ga je odbio, odbio je i nastup na Mundijalu u Rusiji s obzirom da su Tunižani izborili plasman na ovaj turnir.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ipak, Ben Yedder ima samo jednu želju - mjesto u selekciji Fracuske, svoje rodne zemlje. Međutim, teško da će ga skoro dočekati, pošto ga u planovima selektora Deschampsa i dalje nema, uprkos sjajnim partijama i u dresu Seville.

"Izuzetno poštujem Tunis, ali Francuska je nešto drugo, to je selekcija za koju želim igrati. U ovom trenutku Decshamps ima druge izbore, ali moj san je i dalje da igram za Francusku na Svjetskom prvenstvu", izjavio je nedavno sjajni napadač Seville, koji će po svemu sudeći i dalje ostati u sjeni nekih većih imena, ali i koji će sasvim sigurno nastaviti "terorisati" protivničke odbrane.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi