Odigrana prva nogometna utakmica u Kijevu od početka rata

Odigrana prva nogometna utakmica u Kijevu od početka rata

E. Škorić

Usred rata nekoliko bivših ukrajinskih nogometaša uspjelo je odigrati prijateljsku utakmicu, prvu od početka ruske invazije.

Od 24. februara i početka ruske invazije značajno se promijenio život Ukrajinaca. Sve normalne aktivnosti su prestale, a oružje je postala svakodnevnica. Mnogo sporitsta također se prijavilo za odbranu Ukrajine.

Više od mjesec dana nakon početka rata nekoliko bivših nogometaša susrelo se i odigralo prijateljsku utakmicu u Kijevu.

Ukrajinci su uspjeli osloboditi gradove oko Kijeva, kako bi stanovnici ukrajinske prijestolnice, barem za sada, mogli odahnuti. Moguća je bila i prijateljska utakmica, prva od početka rata, a na terenu je bio i Artem Milevski, bivši reprezentativac te zemlje.

Bivši nogometaši okupili su se na nogometnom igralištu škole u Obolonu, predgrađu Kijeva. Na kraju meča, Artem Milveski i Oleksandr Aliev fotografirani su zajedno, iako su se ranije svađali preko društvenih mreža, ali nevolja ih je zbližila.

Osim njih dvojice, na terenu su bili i Viktor Leonenko (ukrajinski reprezentativac između 1992. i 1996.), Volodymyr Bessonov (prvak Evrope sa SSSR-om 1988.) i Andri Bohdanov (igrač Kolosa Kovalivka).

Protivnici su bili nekoliko igrača Obolona, kao i stanovnici prigradskih naselja koji su pomagali ukrajinskoj vojsci od početka rata ili sudjelovali u humanitarnim operacijama.

Inače, danas je U19 tim Dinamo Kijeva odigrao meč protiv Sporting Lisabona u Ukrajini, te je izgubio s 2:1 i ostao bez četvrtfinala Lige prvaka za omladince, a ovaj tim ujedno je bio jedini ukrajinski predstavnik u Evropi od početka rata.

Top Komentari

rasuloo
Kako će igrat Boga ti u Ukrajini Dinamo i Sporting? U Rumuniji je meč odigran šta pričaš bolan
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi