Odluka je pala: Uskoro počinje fudbalska sezona u Južnoj Koreji

Sulejman Krpić sa svojim Suwonom otvara sezonu

Odluka je pala: Uskoro počinje fudbalska sezona u Južnoj Koreji

Nakon više od dva mjeseca odgode zbog pandemije novog koronavirusa, sezona profesionalnog fudbala u Južnoj Koreji će početi osmog maja.

Korejska Profesionalna fudbalska liga (K League) je danas saopštila da će i elitni rang fudbala u ovoj zemlji (K League 1), ali i drugi rang (K League 2) startati sa sezonom 2020 8. maja.

Zvanično će sezona korejskog šampionata biti otvorena duelom branitelja titule Jeonbuk Hyundai Motorsa i Suwon Samsung Bluewingsa, za koje nastupa i bh. internacionalac Sulejman Krpić. Utakmica će biti odigrana na Jeonju World Cup stadionu (u Jeaonjuu).

Do odluke da profesionalna fudbalska sezona u Južnoj Koreji počne 8. maja se došlo na sastanku predstavnika klubova u sjedištu K League u Seulu.

Mečevi na početku sezone će se igrati pred praznim tribinama, ali još uvijek nije poznato koliko će ovakva mjera biti na snazi.

Inače, sezona u Južnoj Koreji je trebala početi 29. februara, ali je početak odgođen zbog pandemije koronavirusa.

U prvom rangu će sve ekipe odigrati po 27 utakmica umjesto uobičajenih 38. Nakon 22 kola ekipe će biti podijeljene u dvije grupe. Prvih šest će se naći u grupi Final A, a šest iz donjen dijela tabele u grupi Final B. Nakon toga timovi će odigrati još pet utakmica. Posljednjeplasiranu ekipu iz Final B očekuje direktno ispadanje u K League 2.

Treba podsjetiti i da je nakon popuštanja mjera za prevenciju širenja virusa Covid-19 od strane južnokorejskih vlasti, u ponedjeljak odlučeno da timovi mogu igrati prijateljske mečeve jedni protiv drugih u cilju priprema za nastavak sezone.

Fudbalskim timovima i ekipama su izdane sigurnosne upute. Treneri i ostalo osoblje na stadionima će tokom utakmica morati nositi maske, a fudbalerima je zabranjen razgovor sa saigračima, protivnicima i sudijama tokom mečeva.

Na kraju, podsjetimo da se trenutno fudbal igra u Bjelorusiji, Nikaragvi, Tadžikistanu, Turkmenistanu... Za 9. maj je najavljen start sezone na Farskim ostrvima.

Top Komentari

user1583752673
Koga briga za Juznom Korejom!?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi