Okom statistike: GOŠK - Željezničar
Napadač Plavih u drugom dijelu sezone ne pruža partije kakve se od njega očekuju

Krpiću najlošiji InStat index

Okom statistike: GOŠK - Željezničar

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrani su susreti 24. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem su se između ostalog sastali GOŠK i Željezničar.

Rezultatski zanimljiv, ne pretjerano kvalitetan meč u Gabeli su odigrali GOŠK i Željezničar, a nakon 90 minuta pobjednika nije bilo (1:1).

Podjela bodova je s obzirom na viđeno možda i najrealniji ishod, iako pojedini statistički podaci ne idu u prilog ovoj tvrdnji.

Na meču je viđeno 14 kornera, domaći su u ovom statističkom parametru bili nešto uspješniji, odnosno izveli su 8 kornera, a gosti iz Sarajeva 6. Plavi s Grbavice su imali ukupno 16 udaraca od čega su četiri išla u okvir gola domaće ekipe, dok su domaći imali duplo manje udaraca i samo jedan je bio upućen u okvir gola i to onaj iz jedanaesterca.

Domaći su tokom 90 minuta igre imali 350 dodavanja od čega 225 uspješnih, dok su gosti imali 442 dodavanja od kojih je 320 bilo uspješnih. Plavi s Grbavice su imali i veći posjed lopte tokom 90 minuta (55%-45%), a najviše su napadali po lijevoj strani.

Izabranici Amara Osima gol GOŠK-a su po lijevoj strani pokušali ugroziti 42 puta, odnosno imali sui 42 napada po lijevoj strani od čega su četiri rezultirala udarcem po golu domaćina. Po desnoj strani su napadali 35 puta i nakon ovih napada dva puta su šutirali na gol domaćina, dok su po sredini imali samo 16 napada nakon kojih su dva puta ugrozili gol domaćina.

S druge strane domaći su najaktivniji bili po lijevoj strani po kojoj su izveli 35 napada nakon kojih su jednom ugrozili gostujući gol. Po desnoj strani su napadali 22 puta i niti jedan taj napad nije bio opasan po gostujući gol, dok su pak po sredini bili mnogo aktivniji od protivničke ekipe, odnosno imali su 25 napada po sredini nakon koji su tri puta pokušali ugroziti Vedrana Kjosevskog.

Fudbaleri GOŠK-a izgubili su 75 lopti, a osvojili 59, dok su fudbaleri Željezničara izgubili 64, a osvojili 69 lopti. Gosti iz Sarajeva su imali 70 pozicionih napada nakon kojih su 7 puta pokušali ugroziti gol domaćina koji je imao 62 poziciona napada nakon kojih je tri puta pokušao ugroziti gostujući gol. Gosti su imali 23 kontre koje su završili sa samo jednim udarcem prema golu, a domaći su imali 20 kontra napada također sa samo jednim udarcem prema golu.

I kada se pogledaju ovi statistički podaci, može se reći da su Plavi imali više od igre, da su bili nešto opasniji, no s obzirom na prikazanu igru nekih od ključnih igrača puni plijen nisu zaslužili.

Krpić podbacio, Ermin Zec najopasniji

U igri, odnosno sistemu kojeg preferira Amar Osim jednu od ključnih uloga trebao bi imati centralni napadač. U ovom slučaju to je Sulejman Krpić od kojeg se, osim postizanja golova što mu je primarna zadaća, očekuje da zadrži loptu, bude dominantan u duelima, prije svega onim zračnim, te da na taj način olakša posao svojim saigračima u napadu. Međutim, u Gabeli ništa od toga najefikasniji napadač Plavih nije radio.

Krpić je imao 10 izgubljenih lopti, dok nijednu nije osvojio. Nijednom nije šutirao u okvir gola, a od 20 duela tokom 90 minuta iz samo pet je izašao kao pobjednik. Od 11 zračnih duela u samo tri je bio uspješniji od svog protivnika, a samo jednom je pokušao predriblati svog čuvara i nije bio uspješan. Napravio je Krpić jedan prekršaj, dok nad njim u 90 minuta nije napravljen nijedan. Upravo zbog ovog očajnog učinka najefikasniji fudbaler Željezničara u Gabeli je imao daleko najslabiji InStat index (146), dok je "prvi do njega" po statističkim podacima Mladen Veselinović sa InStat indexom 169.

S druge strane najbolji InStat index kod gostujuće ekipe imao je Ermin Zec (220). Iskusni ofanzivni fudbaler, osim sjajnog pogotka, imao je i ukupno pet udaraca prema golu domaćina. Pretrpio je tri prekršaja, jedan je napravio. Izgubio je 12 lopti, jednu je osvojio, a od ukupno 16 dodavanja 12 je bilo uspješnih.

Najviše osvojenih lopti kod gostujuće ekipe imali su stoperi Jadranko Bogičević (13) i Enes Sipović (12), dok je Šabanadžović bio najbolji Željin "duel igrač", odnosno 16 puta je izašao kao pobjednik iz 23 duela.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S druge strane, kod domaćina je najbolji InStat index imao Bože Vukoja (234). Gospodario je ovaj fudbaler sredinom terena, od 30 dodavanja 22 su mu bila uspješna, a iz 16 duela od ukupno 26 je izašao kao pobjednik. Imao je tri driblinga i to uspješna, te pet ubačaja u srce šesnaesterca gostujuće ekipe. Josip Ereiz je sa InStat indexom 203 bio drugi najučinkovitiji igrač GOŠK-a, a Dino Hasanović treći sa InStat indexom 200.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

milivoje
Šta je stalo,bodovi se osvajaju,retarde jedan!
0 4
Avayan
Dje su vam ba oni tekstovi o Amaru kad je doso HAHHAHAAHHAAHHAHAHAAH.... Sta je stalo vas ha???? HAHAHAHAHAH... MRS BIJEDO JEDNA JEBO VAM AMAR FAMILIJU KOMPLET
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi