Osvojio Ligu prvaka i pobjegao od fudbala: "Taj klub je san ali kada tu dođete život vam se mijenja"

Otišao u najboljim godinama

Osvojio Ligu prvaka i pobjegao od fudbala: "Taj klub je san ali kada tu dođete život vam se mijenja"

Admin Čaušević

Fudbal mu je dosadio kada je bio na vrhuncu, na opšte iznenađenje u penziju je otišao u najboljim godinama. 

Dok je igrao bio je sasvim uspješan fudbaler. Osvojio je Ligu prvaka i igrao za evropske velikane, ali fudbal mu je dosadio i otpisao je u penziju kada se to nije očekivalo.

Oleguer Presas jei mao 31 godinu kada je odlučio da digne ruke od fudbala. Do tada je osvojio Ligu prvaka, dvije titule prvaka Španije sa Barcelonom te dvije titule prvaka Nizozemske sa Ajaxom.

Duže od deset godina poslije odlaska u penziju govorio je o svom životu, današnjem fudbalu i razlozima penzionisana.

Od 2018. Oleguer je uključen u Školu fudbala za djecu, projekat zajednice s kojim radi u Sabadellu. Sa diplomom ekonomskih nauka na Univerzitetu u Barceloni, Oleguer je također napravio male pohode u politiku.

Where Are They Now? Barcelona's La Liga and Champions League-winning Side  From 2005/06 | ht_media

Oglasi

Bio je čak i dio lista za općinske izbore 2015. godine: bio je rangiran na 23. mjestu na listi pro-nezavisne političke stranke Crida per Sabadell.

Prethodno, 2012. godine, već je bio na 83. mjestu na CUP listi Barcelone. "Ne vidim sebe na političkoj liniji fronta, ali sam uključen u politiku", rekao je nekadašnji defanzivac za El Pais.

"Svoje vrijeme kao igrača doživljavam kao vrlo intenzivno vrijeme", priznaje Oleguer, kojeg pojedini aspekti na najvišem nivou "kralja sportova" uopšte nisu impresionirali.

"Bilo je stvari u elitnom fudbalu koje su mi smetale", objašnjava on. Možda je zato odlučio da prerano završi karijeru. "Morao sam da pobjegnem od fudbala na neko vrijeme", kaže on.

"U amaterskom fudbalu nemate medijsku eksponiranost, igrate fudbal i to je to, ali kada dođete u Barcelonu život vam se mijenja."

Potražite više informacija na temu La Liga:

"To je san i lijep je, iako uključuje stvari koje je teško prihvatiti", rekao je Oleguer te dodao:

"Volim fudbal, ali postoje stvari koje su me navele da poželim da pobjegnem. Nosite svoj ruksak dok ne razmislite o stvarima i morate razmisliti da li više volite biti negdje drugo."

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi