FIFA sankcioniše zvijezde: Kane, Neuer i Van Dijk mogli bi dobiti kartone prije utakmice
Brojne fudbalske selekcije odlučile su u Kataru promovisati LGBTQ populaciju tražeći prava za ovu zajednicu u Kataru (Foto: DFB)

Zbog kršenja pravila

FIFA sankcioniše zvijezde: Kane, Neuer i Van Dijk mogli bi dobiti kartone prije utakmice

Midhat Šljivak

Kapiteni devet evropskih reprezentacija imali su želju da na Svjetskom prvenstvu u Kataru nose trake kojima će iskazati podršku LGBTQ zajednici širom svijeta, ali to vjerovatno neće biti u mogućnosti učiniti.

Devet kapitena nacionalnih timova u Kataru imali su namjeru preko kapitenske trake 'One Love' promovisati LGBTQ populaciju i to u zemlji koja zabranjuje homoseksualne veze.

Katar je muslimanska zemlja i po zakonima veze između istospolnih osoba su zabranjene. Mnogi smatraju da je ovo diskriminacija, pa su kapiteni odlučili da pruže podršku nošenjem 'One Love' trake.

"Složni smo kao tim da želimo nositi tu traku. Znam da se razgovara s FIFA-om, ali mi je želimo nositi", poručio je kapiten reprezentacije Engleske Harry Kane.

Međutim, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila je reagovati. Fudbalskim savezima poslala je jasnu poruku da može doći do kazen ako se igrači pojave s ovakvim trakama.

"Fudbalska asocijacija Engleske je obaviještena od strane FIFA da se ne dopušta nošenje 'One Love' trake jer se krše pravila o sportskoj opremi koju je propisala FIFA", piše Telegraph.

Oglasi

Pravilo FIFA o opremi za utakmice glasi:

"Na takmičenjima koje organizuje FIFA, osoblje mora nositi službenu opremu i odjeću koju je dozvolila FIFA, uključujući zvanične FIFA oznake koji je obezbijedila FIFA".

Harry Kane je i pored toga spreman da nosi traku protiv Irana. To bi ga moglo koštati kazne. Ako se pojavi s trakom sudija će ga kazniti žutim kartonom prije početka susreta.

Pored toga suočava se i s kaznom FIFA, vjerovatno novčanom, a interesantno je da je Fudbalska asocijacija Engleske izrazila spremnost na kaznu kako bi promovisali jednaka prava za sve.

Spremnost da nosi traku pokazao je i golman reprezentacije Njemačke Manuel Neuer. I on bi mogao pred susret s Japanom dobiti karton, a Fudbalski savez Njemačke ne podržava njegovu odluku.

DFB nema ništa protiv da se nosi traka. Ipak, zbog mogućih kazni od FIFA, odlučili su razgovarati s Neuerom i ova odluka će biti donesena nakon razgovora s kapitenom.

Manuel Neuer s kapitenskom trakom 'One Love' - (Foto: DFB)

Kapiten Nizozemske Virgil van Dijk istakao je da će se u meču sa Senegalom pojaviti s trakom bez obzira na kaznu koja ga čeka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ja ću sutra nositi One Love traku. Iz naše perspektive se ne mijenja niššta. Ako dobijem žuti karton, vidjet ćemo šta će se dogoditi. Ja ne volim igrati s kartonom", istakao je Van Dijk.

FIFA je jasno poručila svima da će maksimalno kažnjavati kršenje propisa o nošenju opreme i vidjet ćemo hoće li se kapiteni zaista pojaviti na terenu s ovim trakama oko ruke.

Top Komentari

VenamaHrabrih
Ta ista Fifa, kad prestane mundijal i kad pokupe svu lovu, bit će najglasnija u promovisanju lgbt prava i ne bi me začudilo ako odluče, nakon prvenstva, dijeliti žute kartone svim onima koji ne budu nosili traku u duginim bojama. Ljudska prava su ublehe za široku narodnu masu. Za pare kupiš, ili prodaš sva ta tzv. prava.
11 0
axel42
Samo kazniti kretene!! Kakve ovo ima veze sa fudbalom?? Yebo im trake mater, samo kazniti pa da vidimo hoćeli ih nositi!
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi