Oni nikad nisu osvojili Zlatnu loptu: Modrićeva pobjeda je pobjeda fudbala

Završila se dominacija Messija i Ronalda

Oni nikad nisu osvojili Zlatnu loptu: Modrićeva pobjeda je pobjeda fudbala

Endin Čaušević

Fudbalski svijet podijelila je sinoćnja ceremonija dodjele Zlatne lopte na kojoj je za najboljeg fudbalera svijeta proglašen Luka Modrić.

Modrić je u ovoj godini osvojio Ligu prvaka s Real Madridom treću sezonu zaredom, te je vodio selekciju Hrvatske do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji što je bilo dovoljno da osvoji Zlatnu loptu. Nakon deset godina završena je dominacija Lionela Messija i Cristiana Ronalda iako mnogi vjeruju da je Portugalac i ove godine bio korak ispred svih.

No, Modrićevo osvajanje Zlatne lopte je sigurno pobjeda fudbala jer se nakon dugo vremena gledao timski sport i doprinos ekipi, a ne samo individualni rezultati. Poznato je da je u prošlosti bilo dosta odluka koje su razočarale fudbalski svijet jer se nije gledao niko drugi osim Messija i Ronalda.

Lista fudbalera koji nikad nisu osvojili ovu nagradu je velika, no kada vidite koje zvijezde nisu došle do Zlatne lopte sigurno ćete se iznenaditi. Zlatna lopta prvi put je dodijeljena 1956. godine, a najbolji igrač svijeta birao se samo do evropskih igrača zbog čega su Pele i Maradona ostali bez nje.

No, to se promijenilo 1995. godine kada je George Weah postao prvi igrač sa Zlatnom loptom koji nije iz Evrope. No, fudbaleri poput Butragena, Bergkampa, Maldinija, Klinsmanna, Beckhama, Raula i mnogih drugih nikada nisu osvojili Zlatnu loptu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ovo je lista najvećih zvijezda koji u svojim vitrinama nemaju nagradu za najboljeg igrača svijeta: Ferenc Puškaš, Giacinto Facchetti, Dragan Džajić, Dino Zoff, Bernd Schuster, Paul Breitner, Gary Lineker, Emilio Butrageno, Franck Rijkaard, Dejan Savičević, Dennis Bergkamp, Eric Cantona, Jurgen Klinsmann, Alan Shearer, Paolo Maldini, Davor Šuker, Raul, Deco, David Beckham, Oliver Kahn, Frank Lampard, Thierry Henry, Gianluigi Buffon, Steven Gerrard, Franck Ribery, Xavi, Andres Iniesta, Neymar...

Također, lista igrača koji nikada nisu ušli ni u uži izbor je također iznenađujuća, a između ostalih, tu se nalaze: Zlatan Ibrahimović, Francesco Totti, Andrea Pirlo, Gabriel Batistuta, Didier Drogba, Arjen Robben.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Ee Bošnjo, Bošnjo.
1 9
karlhajncbrazzzo
Pa da li ste vi normalni? A gdje je Safet Sušić na toj listi? Bolji je bio od najmanje pola nabrojanih igrača.
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi