Zbog straha od siromaštva napustio Chelsea, a sada je tajkun: "Ne živi se od sjećanja"

Odlazak u Kinu je bio pun pogodak

Zbog straha od siromaštva napustio Chelsea, a sada je tajkun: "Ne živi se od sjećanja"

Edmir Škorić

Nekada proslavljeni brazilski fudbaler je 2016. napustio Cheslea i prešao u kinesku Super ligu. Od tada pa sve do danas zaradio je pravo bogatstvo i tako izbjegao svoj najveći strah - da će biti siromašan.

U Chelseaju je brazilski veznjak Oscar (32) dva puta bio prvak i jednom osvojio Ligu Evrope. Tada je izgubio redovno mjesto u timu pokraj zvijezda poput Cesca Fabregasa, N'Golo Kantea i Nemanje Matića. Zbog toga je Brazilac prešao u kineski klub Shanghai SIPG i definitivno napravio pravi potez za sebe.

Tamo je potpisao unosan ugovor koji mu je navodno donosio do 22 miliona eura godišnje. Kineska liga je htjela iskoristiti dogovor da poveća svoju marketinšku sposobnost i da se takmiči s Premier ligom i LaLigom.

Oscarov ugovor je produžen na pet godina 2019., malo prije nego što je promjena pravila ograničila plate stranih igrača.

Ograničenje plata uvedeno je 2020. godine, ograničavajući plate igrača na 3,1 milion eura godišnje. Za sedam godina u Kini, Oscar je samo od svoje plate zaradio gotovo nevjerovatnih 170 miliona eura. Za kineski klub je postigao 61 gol u 207 utakmica.

Oglasi

Oscar nije bio jedini igrač kojeg je Kina namamila: Carlos Tevez, Ramires, Alexandre Pato i Marouane Fellaini su se također preselili tamo. Brazilčev ugovor ističe na kraju sezone - mora ili da se preseli ili prihvati smanjenje plate. S obzirom na to koliko je već do sada zaradio, vjerovatno mu je svejedno šta će se kasnije događati.

Nakon odlaska iz Chelseaja, vezista je istakao da nikada nije požalio zbog ovog poteza i da je ispunio svoje snove.

"Nisam izgubio mjesto u timu, došla je prilika da odem u Shanghai i iskoristio sam je. Ne žalim ni za čim. Imao sam sjajnu karijeru u Engleskoj i postigao sve o čemu sam sanjao. Pošto sam sa 25 godina napustio Evropu, uvijek sam imao priliku da se vratim. Ali nije se pojavilo ništa što me je natjeralo da se vratim".

Inače, često se provlači njegova izjava koju je dao kada je tek otišao u Kinu.

"Ja dolazim iz siromašne porodice koja nikad nije imala ništa. Ovo su plodovi mog napornog rada i osjećam se pobjednikom zbog ovakvog ugovora. Kritike me ne zanimaju. Ja sam razmišljao o porodici i budućnosti. Ne želim biti siromašan u starosti i živjeti od sjećanja", iskren je Oscar.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Za razliku od mnogih drugih, ovaj čovjek je barem pošten i prema sebi i prema drugima i navodi prave razloge zbog kojih se odlučio na napuštanje evropskog fudbala.

Ko zna, možda ćemo ga uskoro gledati i u Saudijskoj Arabiji, jer svaka unosna ponuda lako će Oscara natjerati na promjenu sredine. U Kini ionako više "nije to to".

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti