Osmajić: Vjerujem da možemo iznenaditi u Ligi nacija, Džeko je klasa, suvišno je šta o njemu pričati
Osmajić u dresu Cadiza: Javnost u Crnoj Gori očekuje mnogo od ofanzivca u narednim godinama, kako u svome klubu tako i u reprezentaciji, gdje bi trebao da bude jedan od nosioca nove generacije. Foto:EPA

Reprezentativac Crne Gore i napadač Cadiza

Osmajić: Vjerujem da možemo iznenaditi u Ligi nacija, Džeko je klasa, suvišno je šta o njemu pričati · Intervju

Dino Kurbegović

Da se i iz nogometnih liga koje u Evropi ne kotiraju baš najbolje, odnosno nemaju visoku kvalitetu može uspjeti, odnosno dosegnuti do najboljih liga u Evropi jedan od primjera je i nogometaš iz Crne Gore, Milutin Osmajić. Ovaj 22-godišnjak je prošlog ljeta postao prvi igrač koji je iz prvenstva Crne Gore napravio transfer u La Ligu, jednu od najboljih liga u Evropi. Osmajić je iz Sutjeske Nikšić prešao u Cadiz, potpisavši trogodišnji ugovor s članom elitnog šampionata u Španiji.

Mladi nogometaš je i reprezentativac Crne Gore, koja se nalazi zajedno u istoj grupi Lige nacija s reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Preko Rijada Bošnjaka, Zeničanina koji već dugo živi i radi u Cadizu, te pomaže i kao prevoditelj u ovom klubu dogovorili smo intervju sa Osmajićem, pred meč Kupa Španije, gdje je njegov tim gostovao kod ekipe Fuenlabrada.Crnogorac je za SportSport.ba kazao nešto više o svojim nogometnim počecima, prelasku u Cadiz, očekivanjima u Španiji, ali i igrama u reprezentaciji Crne Gore, te utakmicama protiv BiH, koje ih očekuju u Ligi nacija.

Prošao si sve kategorije Sutjeske iz Nikšića, gdje si za prvi tim odigrao blizu 100 utakmica, kako je došlo do prelaska u Cadiz i kako si doživio prelazak iz Crne Gore u jednu ligu koja slovi kao jedna od najboljih u Evropi?

"Prije svega moram spomenuti FK Polet Stars iz Nikšića, gdje sam počeo svoju karijeru i naučio prve fudbalske korake. Bio sam tu nekih sedam godina i onda sam prešao u Sutjesku iz Nikšića. Kad su mi rekli da trebam da pređem u Cadiz, prvo nisam vjerovao jer ipak preći iz Sutjeske u La Ligu to je nešto veliko i historijsko, to je za mene baš veliko. Mislim da sam to zaslužio, na meni je bilo samo da potpišem ugovor i da se dokažem treneru. Na početku ja sam trebao da ostanem u Cadizu B, međutim nakon nekoliko utakmica i treninga ostao sam s prvim timom i odradio dobro pripreme. Oni su vidjeli da vrijedim i da mogu računati na mene ozbiljno. Brzo sam se navikao na novu sredinu i stil igre, radio sam jako i vidio sam da mogu da budem u rosteru prvog tima" ističe Osmajić.

Cadizu slijedi borba za opstanak ove sezone, a ti imaš redovnu minutažu u prvoj ekipi, čak si postigao i jedan gol u Kupu Španije, možete li izboriti opstanak u La ligi i kako je igrati jednu od najjačih liga u Evropi?

Oglasi

"Kada sam bio manji bila mi je uvijek želja da vidim sve te zvijezde uživo da im tražim dres, ali eto sudbina sada igram protiv takvih igrača i klubova kao što su Real Madrid i Barcelona. Stvarno sam sretan što mogu biti sudionik takvih utakmica. Svlačionicu dijelim sa Alvarom Negredom, to je nešto posebno, svako bi poželio u karijeri. Igračina kako bi rekao, na meni je da radim i da se borim da zauzmem njegovu poziciju, ali vjerujem da mogu to pokazati i naslijediti ga u budućnosti. Kada su u pitanju ambicije Cadiza, vjerujem da možemo opstati, igramo dobro protiv jakih timova, protiv Real Madrida, Athletic Bilbao, Villarreala, Celte smo ostali neporaženi, tako da smo vidjeli da možemo kad hoćemo igrati i protiv najjačih. Vjerujem da na kraju možemo izboriti cilj", kaže 22-godišnji ofanzivac.

Reprezentativac si Crne Gore, igrao si na Grbavici protiv Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču kada je bilo neriješeno. Vaša reprezentacija je u grupi Lige nacija zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, pa kakva su očekivanja od te grupe i kakvo mišljenje imaš o reprezentaciji naše zemlje?

"Znaju svi da Bosna i Hercegovina ima dosta dobrih igrača to nije upitno, šta kazati o Edinu Džeki, to je klasa i suvišno je tu šta pričati, ali ima tu još dobrih pojedinaca i sigurno reprezentacija vam je  za svaki respekt i radujem se utakmicama protiv BiH. Crna Gora je pa kako da kažem, jeste da smo mi mala nacija, ali nikada se ne predajemo, igrali smo ravnopravno protiv Holandije nedavno, Turske, imamo kvalitete. Očekujem da možemo izvući povoljan rezultat, budući da je grupa izjednačena, mislim da će biti dosta dobrih utakmica" kaže napadač Cadiza.

S kime se najviše družiš na okupljanjima reprezentacije Crne Gore i kakva su očekivanja javnosti od narednih kvalifikacija, odnosno Lige nacija, koliko može Crna Gora u budućnosti s novim selektorom?

"Pa sa svima sam dobar, ali najviše se družim sa Stefanom Savićem, s njim se najviše čujem i on je u Španiji tako da smo stalno i u kontaktu. Imamo mi dosta dobrih igrača, Savić, Jovetić, su naše glavne vedete, imamo i novog selektora Miodraga Radulovića, koji dosta dobro vodi ekipu. Mislim da imamo kvalitete da u skorijoj budućnosti izborimo nastup na nekom velikom takmičenju", nada se Osmajić

Potražite više informacija na temu La Liga:

Kakve su vaše ambicije u budućnosti, vidite li se u nekom drugom, odnosno većem klubu?

"Kada sam mogao da pređem iz Sutjeske u Cadiz, onda sigurno da imam velike ambicije i želim da napravim dobru karijeru. Očekujem dobar rad, utakmice, a to će se sigurno znati cijeniti. Sve je do mene, a ne sumnjam da će biti to sve bolje, lijepo mi je ovdje trenutno pa ćemo vidjeti dalje šta nosi budućnost", kazao je za SportSport.ba Milutin Osmajić krilni napadač Cadiza i Crne Gore, od kojeg javnost u Crnoj Gori mnogo očekuje u narednim godinama.

Top Komentari

Husrefbeg22
Ovaj O smajic sigurno potjece od nekada nasilno pokrstenih Bosnjaka u Crnoj Gori.
3 1
2323
I iz Crne Gore ode u Spaniju .a iz ove mocvarne lige ni u Kazahstan vise ne moze niko.Eto vam Bilbije..sad Lendric poslije 5 mjeseci dobio sut kartu iz kluba s Kipra..to je realnost..
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi