Ostaje li Istanbul bez finala Lige prvaka?
(Foto: EPA)

UEFA razmatra zahtjeve

Ostaje li Istanbul bez finala Lige prvaka?

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) ozbiljno razmatra da Istanbulu oduzme domaćinstvo finala Lige prvaka 2020. godine.

Razlog su dešavanja na sportskim terenima u proteklom periodu. Turski fudbaleri su na utakmicama salutiranjem pozdravljali vojnu akciju protiv Kurda na sjeveru Sirije i to je izazvalo veliki skandal.

UEFA je dobila brojne pritužbe zbog toga, a italijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora, javno je pozvao da se Istanbulu oduzme domaćinstvo finala Lige prvaka.

"Moramo razmisliti da li je poželjno da Turska organizuje finale Lige prvaka zbog ozbiljnih napada na kurdsku populaciju. Moramo napraviti hrabru odluku i pokazati još jednom da je fudbal instrument mira"; poručio je italijanski ministar.

Potpredsjednik krovne kuće evropskog fudbala Michel Uva potvrdio je zahtjeve za oduzimanje domaćinstva Istanbulu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Odigrat ćemo našu ulogu i poštivati autonomiju i nezavisnost sporta od politike. Ali, ne možemo mi zamijeniti nadležne institucije. UEFA će svoje odluke donijeti nakon sastanaka Izvršnog odbora i predsjednika UEFA-e", poručio je Uva.

Finale Lige prvaka zakazano je za 30. maj na Olimpijskom stadionu Ataturk.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi