Ozil se oprostio od reprezentacije: Je li ovo zato što sam musliman?

Razlozi su najmanje sportski

Ozil se oprostio od reprezentacije: Je li ovo zato što sam musliman? · Udarna vijest

Njemački fudbaler Mesut Ozil oprostio se od reprezentacije. 

Proteklih dana smo slušali dosta priča o Ozilu i njegovoj budućnosti u reprezentaciji, a danas je došao kraj svemu jer je fudbaler Arsenala odlučio poručiti: Dosta je dosta!

Podsjetimo, velika frka oko Ozila se digla nekoliko dana pred Mundijal jer se slikao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom što je diglo mnogo prašine u Njemačkoj i na kraju se ispostavilo da je to presudno za njegov oproštaj.

Ozil se u oproštajnom pismu nagovorio svega i između ostalog je poručio da je nekada nosio dres Njemačke sa ponosom, ali da to više nije slučaj.

"Posljednjih nekoliko sedmica sam imao vremena da razmislim o svemu onome što se dešavalo u posljednjim mjesecima. Želim da podijelim svoje osjećaje i misli o svemu što se desilo".

"Kao i kod mnogih ljudi, moje porijeklo vuče korjene iz drugih zemalja. Dok sam odrastao u Njemačkoj, moja porodična pozadina ima svoje korjene čvrsto zasnovane u Turskoj. Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj".

"Neću više igrati za reprezentaciju Njemačke dok imam ovaj osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam nosio dres Njemačke sa ponosom, ali to više nije slučaj. Kada su me visoko pozicionirani funkcioneri u Njemačkom savezu tretirali tako kako su me tretirali, nepoštujući moje turske korjene i sebično me ubacili u političku propagandu, onda je dosta - dosta. Ovo nije razlog zbog kojeg igram fudbal i neću se povuči i ne učiniti ništa povodom toga. Rasizam nikada, nikada ne bi trebao biti prihvaćen. Ja sam Nijemac kada pobijedimo, a imigrant kada izgubimo".

"Neću više podnijeti da budem žrtveni jarac zbog svoje nesposobnosti i nesposobnosti da radim pravilno svoj posao. Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac, a da se ja ne uklapam u njih? Moji prijatelji Lucas Podolski i Miroslav Klose nikada se ne nazivaju Nijemci - Poljaci, zašto sam onda ja Nijemac - Turčin. Je li to zbog Turske? Je li to zato što sam musliman?", između ostalog je napisao Ozil u svom pismu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Top Komentari

Laduc
Kakav si ti musliman, a istetoviran?
15 48
Ante G.
Normalno,nema tome mjesta u evropi.pricam ja,niko to nece tu.
10 44

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi