Pakleni napad Juventusa - savršen test za Atleticovu betonsku odbranu
Večeras će stadion Wanda Metropolitano biti poprište dvoboja dva kluba koja imaju mnogo sličnosti FOTO:EPA

U Madridu večeras sudar titana

Pakleni napad Juventusa - savršen test za Atleticovu betonsku odbranu

S. Grebović

Vjerovatno je ovo par u kojem nećemo umirati u ljepoti fudbalske igre, ali će nam jedna druga stvar sasvim sigurno pružiti nezaboravan dvomeč ovih dvaju ekipa.

Ako za neke ekipe možemo reći da su 'luzeri' u finalima Lige prvaka posljednjih par godina, onda su to upravo Atletico Madrid i Juventus.

Naime, Stara dama je 2015. i 2017. godine u završnom dvoboju bivala poražena od Barcelone i Real Madrida, dok je četa Diega Simeona 2014. i 2016. godine u finalima gubila također od Kraljevskog kluba. Obje ove ekipe svoju igru godinama gaje na veoma čvrstoj defanzivi, ali i odličnoj realizaciji. To su samo neke od sličnosti koje vežu ova dva kluba.

Kada su sredinom decembra mjeseca u Nyonu izvučeni parovi 1/8 finala Lige prvaka i kada se saznalo da će snage odmjeriti Juventus i Atletico, mnogima je bilo žao što su sreli u relativno ranoj fazi takmičenja.

I dok je Atletico u La Ligi kud i kamo efikasniji  u Ligi prvaka je ekipa više orjentisana ka odbrani svog gola, što je proteklih godina davalo rezultata. Međutim, večerašnji dvoboj bi mogao biti test kakav dugo nisu imale Jorgandžije.

Juventus je ove godine rješen da se konačno domogne pehara u najjačem evropskom klupskom takmičenju, napad je rapidno pojačan dolaskom Cristiana Ronalda, a ionako čvrsta odbrana postala je još jača povratkom Leonarda Bonuccia nakon samo jedne sezone provedene u Milanu. Bilo je i par odlazaka, u suprotnom smjeru otišao je Gonzalo Higuain, dok se legendarni Gianluigi Buffon odlučio skrasiti u PSG-u.

Tandem Ronaldo-Mandžukić pokazao se kao pun pogodak ove sezone. Često im u pomoć priteknu Douglas Costa i Federico Bernardeschi, a sama činjenica da u ekipi praktično nema mjesta za igrača poput Paola Dybale dovoljno govori sa kakvim napadačkim potencijalom raspolaže Massimiliano Allegri. 

Biće zanimljivo vidjeti kako će stadion Wanda Metropolitano pozdraviti bivšeg igrača Atletica Maria Mandžukića, koji je osvojio srca navijača Atletica dok je nosio dres kluba, dok će Ronaldo sasvim sigurno biti izviždan kao dugogodišnji član njihovog gradskog rivala Reala.

Ranije smo konstatovali da su Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić prava noćna mora protivničkih odbrana ove sezone. Portugalac je neka vrsta napadača smanjene pokretljivosti bez lopte, ali koji kada je dobije pravi nevjerovatnu razliku. S druge strane, Hrvat je ona vrsta napadača ubojite efikasnosti, ali i koji je od velike koristi i u fazi odbrane.

Ronaldo je jedan od onih igrača koje ne smijete ni jednog momenta ostaviti same i koji zahtjevaju da non-stop budu markirani, odnosno da ih čuvaju dva igrača. To s druge strane otvara dosta prostora za bivšeg reprezentativca Hrvatske koji sa visokim procentom realizacije kažnjava svaku grešku protivičke odbrane. Upravo je Mandžukić na takav način svojim pogocima ove sezone protiv Rome i Intera donio prevagu na stranu svoje ekipe.

Karakteristike su to koje im omogućavaju sjajnu saradnju na terenu. Mandžukić je profil saigrača za kojim je godinama težio Portugalac; neko ko će na terenu 'raditi za njega', ali i u isto vrijeme biti nesebičan i efikasan. 

Međutim, prva prepreka u pohodu na pehar Lige prvaka zove se Atletico Madrid. Odbranu i dalje predvodi vremešni Diego Godin zajedno sa svojim zemljakom Joseom Gimenezom. Krasi ih sjajna skok igra protiv koje malo koja ekipa može izaći na kraj. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U zadnju liniju ekipe odlično se uklapaju i bekovi. Iskusni lijevi bočni Felipe Luiz svojom visinom također može pomoći u skok igri ekipe, dok novopečeni desni bek Santiago Arias brzinom nadopunjuje taj dio u igri. 

Ovaj dvomeč će bez ikakve dvojbe biti različit od svih drugih, a vrlo je moguće da jedan gol odluči putnika u narednu fazu takmičenja.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi