Sami Khedira operisao srce, a njegove simptome možda imate i vi!
Khedira je zbog čestih problema sa povredama ove sezone upisao samo 15 nastupa u svim takmičenjima.

Nijemac imao učestale aritmije

Sami Khedira operisao srce, a njegove simptome možda imate i vi!

Vezni fudbaler Juventusa i reprezentacije Njemačke Sami Khedira danas je operisao srce. Khedira je tokom karijere imao nekoliko problema sa povredama, ali svakako da ova djeluje najozbiljnije do sada, barem tako zvuči.

Kako prenose italijanski mediji, vezista Juventusa je posljednjih dana imao učestalu aritmiju srca, tačnije ubrzan ili nepravilan rad, a na kraju mu je dijagnosticirano stanje atrijalce fibracije.

Upravo zbog toga on je umjesto putovanja u Madrid na prvi susret osmine finala Lige šampiona završio na operacijskom stolu. Operaciju je u Torinu izvršio klupski kardiolog Fiorenzo Gaita, koji je nakon zahvata rekao sljedeće:

"Nakon kratkog perioda oporavka, Khedira će biti sposoban da se vrati normalnim trenizima. Predviđam da bi to trebalo biti za mjesec dana", kaže on. Treba dodati i to da je operacija uspješno izvršena.

Inače, Khedira je otišao na pregled nakon što je u utorak na treningu osjetio kako mu srce naglo ubrzava. Stanje u kojem se nalazio prouzorkuje nepravilno i ubrzano otkucavanje srca i može dovesti do vrtoglavice, kratkog daha ili umora bez razloga.

On će zbog ovog problema, osim večerašnjeg meča, između ostalog propustiti susret protiv Napolija 3. marta i revanš protiv Atletica 12. marta. Trener Stare dame Masimiliano Allegri je ovim povodom rekao da je Khedira jako važan igrač za njegov tim sa mnogo internacionalnog iskustva.

Šta je atrijska fibrilacija?

Atrijalna fibrilacija (fibrilacija pretkomora) je poremećaj srčanog ritma, kojeg karakteriše nepravilan srčani ritam a obično povezan sa oboljenjima kao što su srčana slabost, koronarna bolest, oboljenja srčanih zalistaka, šećerna bolest i povišen krvni pritisak.

Obični simptomi ove bolesti su lupanje ili preskakanje srca, gušenje, otežano disanje, brzo zamaranje, vrtoglavica i nesvjestica ili osjećaj stezanja u grudima. U ovim slučajevima srce zna otkucati čak i do 300 puta u samo jednoj minuti. Ova vrsta aritmije je čest uzrok srčanog udara ali se, ukoliko pacijenti nemaju subjektivan osjećaj aritmije, teško dijagosticira.

Ukoliko imate ovakve simptome najbolje bi bilo da odete kod svog doktora jer se bolest može dijagnosticirati EKG pregledom ili nošenjem 24-satnog holtera. Također, pregled se može izvršiti i testom fizičkog opterećenja.

Bolest se naravno prije svega liječi terapijom lijekovima koja pomaže da srce ponovo počne raditi normalnim ritmom. Obično se u tom slučaju dobiju lijekovi protiv zgrušavanja krvi koji su sastavni dio liječenja atrijalne fibrilacije. Cilj ove terapije je sprečavanje tromboembolijskih komplikacija. Također, postoji mogućnost i operativnog liječenja.

Bolesnici sa atrijalnom fibrilacijom imaju veći rizik od potencijalno teških komplikacija, u najvećoj mjeri tromboembolijskih događaja. Pojava atrijalne fibrilacije obično ukazuje na početnu fazu srčane slabosti.

Koliko ljudi pati od ove bolesti?

Jedna od četiri osobe starije od 40 godina ima poremećaj srčanog ritma, a rizik da se oboli od atrijalne fibrilacije sa godinama značajno raste.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ljekari bi naročito trebalo da obrate pažnju na pacijente starije od 65 godina, pogotovo ako postoje udružene kardiovaskularne bolesti. Veliki problem je i što čak trećina pacijenata nema simptome bolesti i kod njih se aritmija otkriva slučajno.

Zanimljivo, barem deset miliona odraslih Evropljanja ima ovu bolest, a ljekari upozoravaju da bi do 2030. godine bolest moglo imati i do 17 miliona stanovnika Starog kontinenta.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi