Grci o čuvenoj posjeti Zagrebu: "Drakonske mjere, vojska nas prati, Srbima s nama život čine..."
Foto: Gazzetta.gr

Novinar se prijestio

Grci o čuvenoj posjeti Zagrebu: "Drakonske mjere, vojska nas prati, Srbima s nama život čine..."

Admin Čaušević

Dinamo će u četvrtak navečer na Maksimiru dočekati PAOK u prvom susretu osmine finala Konferencijske lige. Tribine zagrebačkog stadiona će biti krcate i sigurno se očekuje paklena atmosfera bez obzira na nedolazak navijača grčkog tima.

Novinar grčke Gazzette, Stavros Soudoulidis se prisjetio kako je izgledao njegov dolazak u Zagreb prije 20-ak godina kada je sa košarkaškim klubom PAOK-om gostovao Cibini. Tada je na klupi Grka sjedio legendarni Dušan Ivanović.

"Dolaskom u glavni grad Hrvatske namjeravao sam pisati o najšokantnijem iskustvu koje sam doživio u ovom gradu i koje nije imalo veze s crno-bijelom "okruglom božicom", već s narančastom."

Zagreb sam prvi put upoznao 1993. godine, na tek četvrtom putovanju u svojoj skromnoj karijeri. Bilo je to u Kupa prvaka, u godinama prije Eurolige, odlasci u Pesaro i Bolognu koji su prethodili, izgledali su kao šetnja selom."

Početkom devedesetih, nekoliko mjeseci nakon završetka rata u nekoć (jedinstvenoj) Jugoslaviji, dok se svijet pokušavao oporaviti od zastrašujućeg i netolerantnog međusobnog rata između Srba i Hrvata, našao sam se u Zagrebu.

Oglasi

U to vrijeme, ovdje u Grčkoj stali smo na stranu Srba i izdaleka svjedočili građanskim sukobima i komadanju ujedinjene Jugoslavije. U Solunu se dobro sjećam što je privuklo američku misiju kada se iskrcala u luci grada, isprva namijenjena grčko-skopskoj granici u Evrozoni.

Nikada neću zaboraviti slike iz bombardiranog Zagreba kada smo 6. januara 1993. stigli cestom s košarkašima PAOK-a, u kojem su tada bili Bane Prelević i Dušan Ivković. Pokojni "Duda" bio je "persona non grata" za Hrvate, dok je Bane u košarkaškom svijetu bio poznat po svojim impresivnim igrama u dresu Crvene zvezde protiv Cibone Dražena Petrovića.

Nikada nisam vidio Dušana Ivkovića tako ljutitog kao za doručkom u hotelu u austrijskom Linzu, gdje je PAOK-ova ekspedicija prespavala na putu za Zagreb, kada mu je, potpuno pogrešno, javljeno da Grčka zatvara svoje granice. U to vrijeme dvojica njegovih rođaka putovala su vlakom iz Beograda za Solun i počeo ga je oblijevati hladan znoj dok nije saznao istinu.

Sjećam se da su Hrvati poduzeli drakonske mjere za zaštitu grčke misije. Zidovi u hotelu "Interkontinental" još su odzvanjali iz građanskog rata, po hodnicima je spavalo civilno stanovništvo, na ulazu su bili naoružani stražari, vrlo nadrealne slike na gradskim ulicama, a u dvoranu smo stigli u pratnji hrvatske vojske.

Pokojni Ivković iz vremena dok je vodio PAOK

U "Ciboninom domu" fanatična publika pobrinula se da dvojici Srba učini život beživotnim, Prelević je završio sa 17 poena, ali uz šut 5/13, no Ivković je vodio PAOK do trijumfa nad Cibonom (71:82) na putu do final foura u Ateni.

Duda je te večeri imao puno razloga slaviti pobjedu nad Hrvatima, sjedeći do zore za stolom u “Intercontinentalu” i uz Nikosa Vezyrtzisa. "Uđi brate da pijemo... - rekao je otvarajući bocu Chivasa koji je te večeri popio gotovo sam", napisao je grčki novinar o svojim doživljajima u Zagrebu prije 20-ak godina.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Soudoulidis je u međuvremenu još nekoliko puta bio u Zagrebu, a na tribinama Maksimira bit će i večeras na prvom meču osmine finala Lige prvaka.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Tutumaca
Svrbe na vrbe
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti