Kapiten kakvih danas nema: Prznica Gattuso je "trabunjao" sve dok pred njega nije stao Maldini

Kultna scena

Kapiten kakvih danas nema: Prznica Gattuso je "trabunjao" sve dok pred njega nije stao Maldini

Admin Čaušević

"Paolo Maldini je najbolji protiv kojeg sam igrao", riječi su legendarnog Ronalda de Lime. Ono što je Brazilac bio u napadu, to je Italijan bio u odbrani. 

Maldini je jedan od rijetkih igrača koji se može pohvaliti da je igrao u tri revolucionarne faze fudbalske igre i da je uvijek bio među najboljim.

Čuveni defanzivac je 80-ih čuvao Michela Platinija i Diega Armanda Maradonu, 90-ih je igrao u zlatnoj generaciji koju su između ostalih činili Ronaldo de Lima i Zinedine Zidane, a zatim je stajao i na megdan dvojici "vanzemaljaca" Lionelu Messiju i Cristianu Ronaldu.

Mnogi ga smatraju najboljim defanzivcem u historiji fudbalske igre. Možda nije bio pretjerano brz, ali idealni tajming, pravilno postavljanje, odlično čitanje protivničke igre su ga činili jedinstvenim fudbalerom.

Međutim, ono što ga je krasilo tokom cijele karijere su osjećaj za liderstvom. Bio je istinski vođa na terenu i svlačionici. Kapiten kakvih u modernom fudbalu nema.

Mladinija su poštovali svi. Saigrači, treneri, protivnici i navijači. To najbolje govori kakav je bio fudbaler. Čak mu se i najveće prznice nisu smjele suprostaviti.

Oglasi

Ostatat će upamćena jedna situacija iz najbogatije ere Serije A kada su se sastali Milan i Juventus na San Siru.

Watch: Amazing footage shows Milan legend Maldini came out on top against  Inter star Ronaldo

Poslije jedne gužve Gennaro Gattuso, poznat kao velika priznica, je nešto "trabunjao" i dobacivao. Bio je spreman da se posvađa sa svima.

Tada je pred njega stao Maldini. Održao mu je kratki kapitenski govor. Malo je zagalamio i poručio mu da se smiri nakon čega je Gattuso ušutio.

Maldini je cijelu svoju karijeru proveo u Milanu. Dres prvog tima Rossonera je nosio 25 godina. S jednim od najvećih klubova današnjice je uspio osvojiti više od 20 trofeja. Čak pet puta je osvajao Ligu prvaka.

Bio je rekorder Serije A po broju nastupa (647) sve dok ga 2020. godine nije prestigao drugi legendarni fudbaler Gianluigi Buffon.

Potražite više informacija na temu Serie A:

S reprezentacijom Italije nije bio toliko uspješan. Izgubio je finale Svjetskog prvenstva 1994. te finale Eura 2000. godine. Mundijal 2002. godine mu je bio posljednji nastup u dresu Azzurra.

Nakon što se penzionisao jedno vrijeme je igrao tenis, a već nekoliko godina obnaša direktorsku poziciju u Milanu i može se reći Rossonere polako, ali sigurno vraća na staze stare slave.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lenox
Najbolji igrač u historiji fudbala... Strašan igrač
7 0
MaDaj
Ma daaaaajjjj, mekgvajer je za ovog izmislio fudbal, najbolji kapiten timova koji igraju protiv united-a ikad !!! Navijačka pjesma na old Traffordu se uvijek čuje “he is one of ussss” (pjevaju gostujući navijaci)
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti