Pred njim su drhatle noge i velikom Maldiniju: "Morate mi pomoći, moramo ga dvojica čuvati"

Italijan je molio saigrače da ne ostaje sam

Pred njim su drhatle noge i velikom Maldiniju: "Morate mi pomoći, moramo ga dvojica čuvati"

A. Čaušević

Paolo Maldini je fudbaler kojeg niti jedan napadač nije volio napadati. Italijan se s punim pravom smatra najboljim defanzivcem ikada. Sa Milanom je osvojio sve što se može osvojiti, dok je sa Italijom gubio finala Eura i Mundijala.

Elegantan, fokusiran, brz i pravovremen u startovima Maldini je bio noćna mora za svakog napadača. Protiv njega se nije naigrao niko u karijeri, a onaj koji je to uradio morao se dobro namučiti.

Maldinijeva karijera je trajala gotovo tri decenije. Prošao je nekoliko različitih fudbalskih epoha. Sve u dresu Milana za kojeg je nastupao 24 sezone te je skupio preko 900 nastupa.

Italijan je na vrhuncu bio u zlatno doba Serije A. Njegov saigrač Marcel Desailly je ispričao da se plašio samo jednog fudbalera. To je bio Ronaldo Nazario da Lima.

"U historiji fudbala mali je broj igrača koji su bili najbolji u svojoj generaciji. Imaš Pelea, pa imaš Maradonu, pa imaš Ronaldo. Ne Zidanea, već Ronalda."

Oglasi

"Igrao sam za Milan dok je on bio u Interu. Jedini put kada sam Maldinija vidio zabrinutog bilo je kada smo igrali protiv Ronalda."

"Uvijek mi je govorio: 'Marcel, moraš ostati sa mnom, trebam tvoju pomoć. Dvojica ga moramo čuvati. Ako uzme loptu, pobjegne i nećemo ga više uhvatiti.'

"Bio je sjajan, čarobnjak. Svi bi ostajali bez daha kad bi on uzeo loptu. Cijeli stadion je bio u neizvjesnosti."

"Bilo je to prvi put da sam takvo što vidio. Nije imao sreće s povredama , vjerojatno su mu oduzele 70% potencijala. Bez ozljeda, mogao je sve."

I prilikom izbora trojice najboljih igrača koje je gledao Maldini je upravo naveo Ronalda, a na listu je još dodao pokojnog Diega Armanda Maradonu te Lionela Messija.

Sam Ronaldo je uvijek cijenio Maldinijeve kvalitete te je svog nekadašnjeg rivala okarakerisao kao najboljeg defanzivca u historiji.

Potražite više informacija na temu Serie A:

I dok je Maldini imao priliku da na vrhunskom nivou igra dvije decenije i maksimalno pokaže svoj kvalitet to se isto ne može reći za Ronalda kojem su brojne povreda koljena definitivno uništile karijeru.

Ipak, iako je imao tri ili četiri vrhunske sezone popularni Il Fenomeno je u očima mnogih ljubitelja fudbala bio i ostao najbolji igrač svih vremena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi