Pele je listu najboljih svih vremena proširio na 12, a jednog fudbalera je posebno isticao

Najbolji fudbaleri svijeta po izboru legende

Pele je listu najboljih svih vremena proširio na 12, a jednog fudbalera je posebno isticao

Edmir Škorić
Teme:

Pele, jedini fudbaler koji je osvojio tri titule Svjetskog prvenstva, preminuo je krajem 2022. godine, no legendarni Brazilac ostat će zauvijek u sjećanju fudbalskih fanova i upamćen kao jedan od najboljih svih vremena.

Nekadašnji fudbaler Santosa, koji se naširoko smatra jednim od najboljih igrača svih vremena, osvajao je naslove svjetskog prvaka 1958., 1962. i 1970. godine. Sa samo 16 godina je zaigrao za Brazil na Mundijalu 1958. godine.

U karijeri je postigao rekordan 1.281 gol i još uvijek je vodeći strijelac brazilske reprezentacije sa 77 golova iz 92 utakmice. Tu brojku je na nedavnom Mundijalu u Kataru stigao Neymar, ali nakon 124 odigrane utakmice.

Na završenicama svjetskih prvenstava postigao je 12 golova, a na Mundijalu u Meksiku je zabiježio šest asistencija, što je i danas rekordna brojka za jednu završnicu. U zvaničnim i nezvaničnim susretima zabilježio je 92 hat-tricka.

Prije tri godine Pele je upitan da izabere 10 najvećih fudbalera svih vremena, ali on je tada bio primoran da proširi listu na 12 imena.

Oglasi

“To je vrlo teško pitanje. Vjerovatno ću imenovati više od deset ljudi", rekao je Pele kada su ga zatražili da sastavi listu najboljih svih vremena.

Prvi igrač kojeg je Brazilac imenovao bio je Diego Maradona, a nakon njega Alfredo Di Stefano. Na popisu su još: Trapattoni, Garrincha, Cruyff, Beckenbauer, Carlos Alberto, Zidane, Ronaldo i Iniesta.

Pele je posebno slikovito istaknuo Ronalda: "Sasvim je moguće da je ovo najbolja devetka svih vremena. Bio je nevjerovatan. Snaga, brzina, vještina, svi pokreti su bili savršeni. Od tada nisam vidio te kombinacije", priznao je Pele.

No, legendarni Brazilac nije mogao zanemariti Messija i Ronalda pa je popis morao proširiti.

“Danas smo sretni što imamo takve igrače kao što su Cristiano i Messi. Nevjerovatni su", rekao je Pele, kojeg su mnogi poštovali.

Pele se obično nalazi na tim listama i iskreiranim timovima najboljih fudbalera svih vremena, a tamo ga je uvrstio i legendarni Ronaldo.

Ronaldovih najboljih 11 svih vremena: Buffon - Cafu, Beckenbauer, Maldini, R. Carlos - Zico, Maradona - Messi, Ronaldinho, Pele - Ronaldo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi