Promijenjeno pravilo izvođenja penala!

Nakon plesa australskog golmana

Promijenjeno pravilo izvođenja penala!

A. Čaušević

Golman Australije Andrew Redmayne je proteklih dana izbio u centar pažnje zbog načina na koji je branio penal u baražu za Svjetsko prvenstvo protiv Perua.

Redmayne je uoči svakog penala plesao po liniji. Ta taktika mu je na kraju koristila jer je odbranio penal kojim je svoju zemlju odveo na Mundijal u Kataru.

Slučajno ili ne, odmah nakon toga Međunarodna asocijaja za pravila fudbalske igre (IFAB) je na svom 136. zasjedanju promijenila način izvođenja penala.

Od 1. jula kod svakog penala golmani će sa obje noge morati stajati na gol-liniji, bilo da se radi o penalu tokom regularnog dijela susreta ili u penal seriji.

Drugim riječima, golmani više neće smjeti jednom nogom krenuti naprijed, a drugom ostati na liniji kako bi suzili prostor.

Novo pravilo će svakako dodatno otežati posao golmanima da zaustave najstrožiju kaznu pa neće biti čudo ako u novoj sezoni vrlo često budemo gledali ponavljanje penala.

Još promjena

FIFA je ranije donijela odluku da će svaka ekipa imati pravo na pet izmjena, a tu je i novo pravilo za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Tako će reprezentacije umjesto dosadašnjih 23 imati mogućnost da koriste 26 igrača. Dakle, umjesto dosadašnjih tri golmana i 20 igrača u polju selektori će na Mundijal će pored trojice čuvara mreže voditi još 23 igrača, što naravno daje veće šanse pojedinim nogometašima da izbore svoje mjesto u nacionalnom timu.

To će i selektorima olakšati, imat će malo više mjesta na spisku, a vjeruje se da će ovo pravilo više donijeti reprezentacijama sa većim brojem kvalitetnih igrača.

Top Komentari

King_Kenny
...jbg onda je najbolje da se skloni skroz sa gola kad pucaju penal...treba uvesti pravilo da golman smije istrcati do peterca cim sudija da znak da se penal izvede,da bude sto teze zabiti gol kako penal ne bi bio nesto sto rjesava utakmice nego da i golman ima neku sansu...
5 1
MaDaj
Penal treba da bude kao u hokej-u. Lopta na 25 metara od gola, 5-7 sekundi na sati, i hajde jedan na jedan pa šta bude. Tako i golman i igrač imaju podjednaku šansu. Ovo sto gledamo sad je čista glupost. I svaka promjena pravila čini glupost još većim. Šta je sledece? Golman mora skakutati na jednoj nozi?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi