Pep Guardiola nije razmišljao dva puta nakon što mu je Brazil ponudio posao
Pep Guardiola ne želi da odustane od trenutnog projekta za koji je ugovorom vezan do ljeta 2025. godine (Foto: EPA)

Odmah odgovorio

Pep Guardiola nije razmišljao dva puta nakon što mu je Brazil ponudio posao

E. Škorić

Brazilci su ispali u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Hrvatske, a iste večeri je Tite podnio ostavku na mjesto selektora.

Brazilska reprezentacija imala je plan da rekordni šesti put osvoji naslov svjetskog prvaka, ali su Hrvati poremetili njihove planove, pobijedivši ih nakon velike drame u penalima.

Tite je nakon tog poraza rekao da više neće biti selektor, pa je Brazilski nogometni savez (CBF) krenuo u potragu za njegovim nasljednikom. Brazilska legenda, Ronaldo, inzistira na provjerenom evropskom stručnjaku, a među kandidatima su Pep Guardiola i Carlo Ancelotti.

Prvi trener kojeg je Brazilski savez kontaktirao je Pep Guardiola, a Mundo Deportivo tvrdi da proslavljenom treneru Manchester Cityja nije trebalo dugo da odgovori na ponudu.

"Pep Guardiola je motiv iza projekta Manchester Cityja. Odlučan je da nastavi karijeru u klubu u kojem se osjeća sretnim. Guardiola je veliki san Brazila: kontaktiran je i prije tri godine i bio je prvo ime na listi i sad. On ne razmatra ovu mogućnost. Produžio je ugovor sa Cityjem do ljeta 2025. godine i njegov odnos s upravom je veličanstven, srdačan i sa puno razumijevanja. Stoga, nije mu dvaput trebalo da razmisli prije nego je odgovorio Brazilcima", objavio je Mundo Deportivo.

Iako je Hrvatska aktuelni viceprvak svijeta, eliminacija Brazila je bila iznenađujuća. Karioke su gajile ofanzivan i spektakulara nogomet i svi su ih vidjeli u finalu, ali je stigao bolan poraz od Hrvatske.

Tite je sa dosta uspjeha vodio Brazil, no stvari na Svjetskom prvenstvu u Kataru nisu išle po planu (Foto: EPA)

Tite je na klupu Brazila stigao u ljeto 2016. i vodio reprezentaciju na 81 utakmicu. Zajedno sa Titeom, Brazil je osvojio Copa Americu 2019. godine.

Kandidati za novog selektora Brazila su još Abel Fereira, Portugalac koji radi sjajan posao u Palmeirasu, zatim brazilski stručnjaci Fernando Diniz, trener Fluminensea, Dorival Junior, koji je trenutno slobodan, te Mano Menezes, 60-godišnji trener Internacionala.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svi imaju bogato iskustvo i uspjehe u brazilskom nogometu, ali bivši brazilski reprezentativac Ronaldo inzistira da se ovaj put da povjerenje nekom spektakularnom evropskom treneru. Guardiola je odbio, ali postoji mogućnost da to čak bude Ancelotti, iako ni to nije najrealnije za očekivati.

Razočarenje u Brazilu je ogromno zbog rane eliminacije, ali talentovana generacija morat će što prije da se pomiri s neuspjehom i da krene u pohod na nove trofeje. No, tek za četiri godine pojaviće se nova prilika da se osvoji šesti trofej i prvi od 2002. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije