Ovakvog Pepa Guardiolu nećete vidjeti dva puta u životu - Danas nije izdržao

Španac zaplakao

Ovakvog Pepa Guardiolu nećete vidjeti dva puta u životu - Danas nije izdržao

M. Šljivak

Pep Guardiola odveo je Manchester City do drugog trofeja ove sezone. Građani su nakon osvajanja nove titule prvaka uzeli i FA Kup trijumfom na Wembleyju nad gradskim rivalom Unitedom s 2:1. Emotivno je novi trofej doživio španski stručnjak koji je nakon meča zaplakao.

Pep Guardiola uzeo je novi trofej s Manchester Cityjem. Nakon prvenstva Građani su uzeli i titulu pobjednika FA Kupa i to nakon pobjede nad gradskim rivalom Manchester Unitedom s 2:1.

Španski stručnjak emotivno je doživio današnji meč. Prava je rijetkost vidjeti ga da plače nakon nekog trofeja, a on je to danas učinio.

Očigledno je Pepu ovaj trofej itekako bitan. Nije mogao a da ne pusti suzu nakon što ga je osvojio i ovakve scene nisu baš nešto na što smo navikli od slavnog menadžera.

Ovaj 52-godišnji stručnjak već je sedam godina na klupi Građana iz Manchestera. Osvojio je brojne trofeje, a ove će imati šansu da klub odvede do trostruke krune.

Oglasi

Nakon prvenstva i FA Kupa slijedi finale Lige prvaka protiv Intera. Taj trofej City silno želi i zbog toga je doveo Guardiolu 2016. godine dajući mu jedan od najvećih trenerskih ugovora (oko 20 miliona eura godišnje).

Ukoliko dođe i do tog trofeja Pep će ostati zlatnim slovima upisan u historiju Cityja, a treba istaći da je on u ovih sedam godina osvojio ukupno 13 trofeja.

Dominantni su Građani u Premier ligi. Pet titula uzeli su s Guardiolom, dva puta je uzeo FA Kup, četiri trofeja EFL Kupa i dva FA Community Shielda.

Menadžeri koji su najviše trošili u historiji na transfere - Mourinhu i Guardioli nema ravnih

Bez kvalitetnih i čestih ulaganja, nema ni rezultata. Upravo time su se vodili najbolji treneri današnjice, ali neki od njih su zaista pretjerivali u šopingu.

Jose Mourinho je osvajao naslove Lige prvaka s Portom i Interom, što su zaista nevjerovatna postignuća, dok je s Manchester Unitedom bio osvajač Evropske lige, s Romom Konferencijske lige, a veći evropski rezultat izostao je dok je vodio Chelsea i Real Madrid, no onda su njegovi timovi dominirali domaćim takmičenjima.

Oglasi

Trenutno radi sjajne stvari s Romom u kojoj nema previše novca za razbacivanje, iako je Jose u prošlosti itekako znao da troši. Trenutno se smatra najrastrošnijim trenerom u historiji jer je na pojačanja u klubovima u kojima je radio dao čak 1,85 milijardi eura. Dobro, ne lično on, njegovi vlasnici, ali zante već na šta mislimo...

On je na listi ispred menadžera Manchester Cityja, Pepa Guardiole, koji je potrošio 1,79 milijardi eura radeći u Barceloni, Bayernu i Manchester Cityju. Slijede dva Italijana Carlo Ancelotti i Max Allegri, koji su za pojačanja izdvajali 1.49 milijardi i 1.31 milijardu eura.

Peto mjesto pripada bivšem menadžeru Manchester Cityja Manuelu Pellegriniju koji je na pojačanja izdvojio 1.19 milijardi eura, a 1,17 milijardi eura utrošile su uprave klubova koje je vodio Antonio Conte na željena pojačanja.

U Top 10 su još Diego Simeone sa 1.17 milijardi, Thomas Tuchel sa 1.04, Jurgen Klopp sa 965,62 miliona i Unai Emery sa 940,32 miliona.

Mourinho je najviše pojačanja dovodio kao menadžer Chelseaja i kasnije Manchester Uniteda. Samo za Paula Pogbu platio je 105 miliona eura u ljeto 2016. godine, a drugo njegovo najveće pojačanje je Romelu Lukaku iz Evertona u United 2017. godine za 84,7 miliona eura.

Oglasi

Dosta novca izdvajao je i za Freda, koji je od Šahtara kupljen za 59 milioan, te Nemanju Matića, Andrija Ševčenka... Srbijanski veznjak je plaćemn 44,7 miliona bivšem klubu Chelseaju, dok je Ševčenka za 43,88 miliona doveo iz Milana 2006. godine.

Na listi najvećih Joseovih pojačanja su i Henrikh Mkhitaryan (42 mil. eura), Tammy Abraham (41), Didier Drogba (38,5), Michael Essien (38), Diego Costa (38), Eric Bailly (38), Willian (35,5), Luka Modrić (35), Victor Lindelof (45), Alexis Sanchez (34), Angel Di Maria i Cesc Fabregas po 33 miliona...

1. Jose Mourinho 1.85 milijardi eura
2. Pep Guardiola 1.79
3. Carlo Ancelotti 1.49
4. Max Allegri 1.31
5. Manuel Pellegrini  1.19
6. Antonio Conte 1.17
7. Diego Simeone 1.17
8. Thomas Tuchel 1.04
9. Jurgen Klopp 956.62
10. Unai Emery 940.32

Kada govorimo o Guardioli, Jack Grealish iz Aston Ville za 117,5 miliona eura je njegovo najveće pojačanje, a zatim slijedi Ruben Dias iz Benfice za 71,6 miliona, pa Rodri iz Atletico Madrida za 70 miliona, Zlatan Ibrahimović iz Intera u Barcelonu 2009. za 69,5 miliona eura, Riyad Mahrez je doveden u City iz Leicestera za 67,8 miliona eura, dok su Laporte i Cancelo plaćeni po 65 miliona. Dakle, većinom se odnosi na transfere koje je Pep radio na Etihadu.

Što se tiče njegovog boravka u Bayernu, najskuplje pojačanje je bio Arturo Vidal za 39,25 miliona eura iz Juventusa 2015. godine, dok je Marija Gotzea pod njegovim vodstvom Bayern doveo za 37 miliona eura iz Borussije Dortmund.

Kao trener Barcelone, Pep je osim spomenutog Ibre doveo Davida Villu za 40 miliona, te Danija Alvesa za 35,5 miliona i Cesca Fabregasa za 34 miliona. Naravno, još mnogo drugih, ali da ne idemo predaleko...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Cifre su zaista vrtoglave, ali danas se sve svodi na što skuplja i što brojnija pojačanja i uglavnom evropski velikani imaju jake sponzore i moćne vlasnike, pa treneri dobijaju enormne količine novca svakog prijelaznog roka i onda obaraju rekorde.

Neymar je i dalje vlasnik najskupljeg transfera u povijesti jer ga je PSG platio Barceloni 222 miliona, dok je isti klub Monacu platio 145 za Kyliana Mbappea, a Philippe Coutinho je plaćen 135 miliona koliko i Ousmane Dembele. Oba transfera realizovala je Barcelona.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1676286668
Zaplako kad je vidio koliko su mu rekli da smije potrošiti milijardi ove godine...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije