Menalo spašava fudbal u "cvijetu Hercegovine": "Naredni cilj je rezultatski iskorak"
FOTO - VIDEO: K. Dedić

Nova Uprava zasukala rukave

Menalo spašava fudbal u "cvijetu Hercegovine": "Naredni cilj je rezultatski iskorak" · Intervju

K. Dedić

Kraj decembra, 28.12.2023. godine,Hercegovina, Čapljina i ugodnih petnaest stepeni u gradu na četiri rijeke. Idealan dan za razgovor o fudbalu, ovog puta o niželigaškom, a ne tako davno u Čapljini su padali svi federalni prvoligaši.

Međutim, situacija posljednih par godina nije bajna. Klub se doveo na niske grane, barem rezultatski, ali prije godinu i pol dana stiže nova Uprava na čelu sa sportskim direktorom Perom Menalom, bratom Luke Menala, reprezentativca Bosne i Hercegovine. Zasukali su rukave i krenuli praktično sa nule.

U razgovoru za naš portal Menalo stariji nam je otkrio prvi uzroke koji su doveli do toga da jesenji dio Druge lige završavaju na posljednjem mjestu.

"Uprava je preuzela kluba prije godinu i pol dana te smo krenuli u stabilizaciju kluba. Desio nam se odlijev igrača i djece i krenuli smo ispočetka. Krenuli smo prvo od akademije te da uložimo u trenere. Sljedeći korak je bio infrastruktura te smo zanemarili prvi tim. Pružili smo priliku našim mladim momcima, iznijeli su dobar dio sezone ali rezultati se nisu poklopili ali sada kada je klub financijski stabilan možemo posegnuti za iskusnijim igračima. Doveli smo pet igrača i mislim da će biti to dovoljno od neki bolji rezultatski iskorak u svakom slučaju" - kazao nam je Menalo.

Upitan za rezultate koji su ostvarili na polju infrastrukture i rada sa mlađim uzrastima Menalo naglašava izgradnju pomoćnog terena i priliv novih članova u Akademiju HNK Čapljina.

Oglasi

"Što se tiče infrastrukture prijašnja Uprava je dobila sredstva za umjetnu travu te da se do dovede na razinu da se ovdje mogu igrati prijeteljske utakmice. Broj djece u akademiji je narastao, u kategoriji predionira imamo 45 djece, pioniri su već napravili rezultatski iskorak dok kadeti nisi bili na pravoj razini. Juniori su u vrhu svoje lige".

Menalo u skorašnje vrijeme Čapljinu vidi u Prvoj ligi Federacije.

"Mislim da je Čapljini mjesto u Prvoj ligi Federacije i da je to jedino prirodno i u planu je definitivno iskorak u rezultatskom planu" - uvjeren je sportski direktor Čapljine.

Za kraj i neizbježno pitanje o bratu Luki kojeg povezuju sa angažmanom u FK Sarajevo. Hoće li doći do toga nije nam mogao otkriti ni stariji brat koji tvrdi da još ništa nije riješeno.

"Luka u zadnje vrijeme nije bio u prvom planu kod trenera Jakirovića i tražio je promjenu sredine te će do toga vjerovatno i doći. Izgubio je i status reprezentativca BiH, a dolazi baraž i BiH ima veliku šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo, što je svakom igraču i cilj u karijeri da se pojavi na velikoj smotri, kao i Luki" - zaključio je Menalo.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Jug:

Grad sa ovakvom klimom i poznatim sportskim imenima svakako da zaslužuje imati klub koji će biti na većoj razini, a ako se obistine Menalove riječi do toga će i doći u skorije vrijeme na radost cijele sportske javnosti u gradu koji s pravom nosi nadimak "cvijet Hercegovine".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi