Petev na klupi Bugarske: Skinuo je skalp Ronaldovom Portugalu, a poraz od Japana ga još boli

Petev na klupi Bugarske: Skinuo je skalp Ronaldovom Portugalu, a poraz od Japana ga još boli

A. Beganović

Jedan od kandidata za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine je bugarski stručnjak Ivaylo Petev.

Radi se o treneru koji je najbolje rezultate ostvario vodeći Ludogorets s kojim je osvojio dvije titule prvaka Bugarske, dva Super kupa i jedan Kup ove zemlje, a u svojoj trenerskoj karijeri imao je priliku biti i selektor i to reprezentacije Bugarske.

Naime, Petev je Bugare vodio u šest utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Bugarska pod njegovom palicom je osvojila sedam bodova u šest mečeva. Pobijedili su Bugari Maltu (1:0) i Azerbejdžan (2:0), kojeg je tada sa klupe predovdio nekadašnji selektor Zmajeva, Robert Prosinečki. Izgubili su u duelima sa Norveškom (1:0), Italijom (1:0) i Hrvatskom (3:0), dok su remizirali sa Italijom (2:2).

Petev je na klupi Bugarske debitovao na prijateljskom susretu sa Rumunijom u kojem nije bilo golova, a u drugom prijateljskom meču ubjedljivo su poraženi od Turske (4:0).

Najveću pobjedu na selektorskoj funkciji ostvario je u prijateljskom susretu protiv Portugala. Bilo je 1:0 za Bugarsku. Zatim je uslijedila pobjeda protiv Makedonije (2:0), također u prijateljskom meču, pa dva poraza (Kirin kup) od Japana i Danske (7:2, 4:0), te trijumf protiv Luksemburga 4:3 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nakon ovog meča Petev se rastao sa Fudbalskim savezom Bugarske.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Dakle, ukupno je Petev vodio bugarsku na 13 mečeva uz skor od pet pobjeda, šest poraza i dva remija.

Top Komentari

Hamza123456789
Jos nam neko bugar treba.Dajte ba dovedite nekog ko ce igrace malo dovesti u red.
6 0
Dobar,Los,Zao
Samo nek igraćima dozvoli da idu na kolaće,rezultat je nebitan!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi