Dvojica reprezentativaca po dobrom pamte novog bh. selektora
Hodžić, Petev i Gojak su sarađivali u Dinamu

Dvojica reprezentativaca po dobrom pamte novog bh. selektora

A. Beganović

Bugarski stručnjak Ivaylo Petev izabran je za novog selektora fudbalske reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Petev je najveće trenerske uspjehe ostvario sa Ludogoretsom kojeg je iz druge lige doveo među elitu, a onda sa ovom ekipom osvojio dva naslova prvaka Bugarske, kojima je dodao i dva Superkupa i jedan Kup.

Nakon Ludogoretsa imenovan je za šefa struke Levskog, no navijači ovog kluba protestovali su i na presu su ga "zamolili" da skine dres, a bugarski stručnjak već sutra je zbog toga podnio ostavku.  Potom je preuzeo AEL Limassol s kojima je bio na korak do velikog uspjeha, odnosno osvajanja naslova, no na kraju se morao zadovoljiti drugim mjestom i plasmanom u kvalifikacije Lige prvaka.

Nakon "avanture" na Kipru preuzeo je bugarski nacionalni tim, a zatim zagrebački Dinamo. I upravo rezultate sa zagrebačkim Dinamom protivnici njegovog imenovanja za selektora koristili su kao najjače oružje u pokušaju njegove diskreditacije.

Petev i Dinamo

U sezoni 2016/2017 Dinamo je nakon jedanaest uzastopnih titula ostao kratkih rukava. Rijeka je osvojila naslov sa dva boda više.

Sezonu na klupi zagrebačkih Modrih počeo je Cico Kranjčar, koji je nakon 10 kola dobio otkaz, a naslijedio ga je novi selektor našeg nacionalnog tima. Rijeka je u tom trenutku imala 26, a Dinamo 22 boda. Petev, na njegovu žalost ali i žalost čelnih ljudi kluba i navijača u 26 preostalih kola nije uspio nadoknaditi bodovnu prednost, iako je u njegovom mandatu Dinamo osvojio više bodova od Rijeke (64-62), pa će ostati upisan kao trener pod čijim vodstvom je prekinut nevjerovatni niz zagrebačkog kluba.

Bugarski stručnjak je u 26 prvenstvenih susreta sa Dinamom ostvario 20 pobjeda, četiri remija i dva poraza i to uzastopna u 29. i 30. kolu od Hajduka i Slaven Belupa. Upravo ti porazi koštali su Dinamo nove titule.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Zanimljivo je da je Petev u Dinamu sarađivao sa dvojicom bosanskohercegovačkih reprezentativaca, Arminom Hodžićem i Amerom Gojakom. Tada 22-godišnji Hodžić je uživao puno povjerenje od bugarskog stručnjaka, a upravo ta sezona je i najbolja sezona u karijeri bosanskohercegovačkog napadača. Odigrao je nekadašnji napadač Željezničara 25 utakmica za Dinamo u kojima je postigao 16 pogodaka uz dvije asistencije.

Osim Hodžića po dobrom će se saradnje sa Petevom sjećati i igrač Torina, Amer Gojak. Upravo kod bugarskog stručnjaka, tada 19-godišnji veznjak dobio je pravu priliku. Odigrao je Gojak u toj sezoni 22 utakmice u prvenstvu, a sa četiri pogotka i pet asistencija statistički je to najbolja sezona bosanskohercegovačkog reprezentativca.

Nakon Dinam vodio je Omoniju pa Al-Qadsiah iz Saudijske Arabije, a u protekloj sezoni predvodio je poljsku Jagielloniju.

Top Komentari

Tas14
Kakvom dobrom istjerao ga Dinamo nakon prokckane sezone
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi