Kao dječak je uvijek bio taj koji ide na gol jer je najmanji, a do 31. godine je uspio sve u fudbalu

Nevjerovatna priča o legendi fudbalske igre

Kao dječak je uvijek bio taj koji ide na gol jer je najmanji, a do 31. godine je uspio sve u fudbalu

A. Čaušević

U neka druga vremena kada se fudbal igrao na ulici i za raju važila su dva nepisana pravila. Onaj čija je lopta igra u napadu, a ko je najslabiji odnosno najmanji, a želi igrati završavao bi na golu. To je bio slučaj i sa čovjekom koji je kada je odrastao postao najbolji na svijetu, a možda i najbolji ikad.

Želja, ambicije i glad su ga doveli do svjetskog vrha. Čim je počao trenirati fudbal pokazivao je osobine lidera, a na kraju je to i postao.

Dok nije počeo igrati fudbal obično je bio žrtva ismijavanja pa i na neki način iživljavanja svojih vršanjaka. Odlučio je početi trenirati fudbal i svim onim što su ga zadirkivali je servirao hladnu osvetu.

Iako su ga vršnjaci ponižavali, treneri su imali drugačije mišljenje te su odmah vidjeli da se radi o velikom talentu. Na početku je igrao kao veznjak, a zatim je 170 cm visoki legendarni fudbaler postao desni bek.

Lahm iz dječački dana

Danas 39-godišnji Phillip Lahm je već šest godina u penziji. Od fudbala se oprostio sa 33 godine, na opšte iznenađenje svih. A sve vrijedno u fudbalu je osvojio do svoje 31 godine.

Oglasi

Legendarni Nijemac je fudbal počeo igrati u lokalnom klubu Gern, sa 11 godina je odlučio da trenira, a poslije toga ga je skautirao Bayern.

Kao posljedica zadirkivanja stvorio se nevjerovatan pobjednički mentalitet. Mrzi da gubi u bilo čemu, zna se čak i naljutiti ako izgubi partiju na PlayStationu.

Tokom svoje fudbalske karijere na terenu se postidio samo jednom i to kao 17-godišnjak. Prisjetio se toga njegov prvi trener Andreas Theilacker. Bilo je to kada je u protivničkoj ekipi bila djevojčica.

Oglasi

"Nije znao da se nosi u takvoj situaciji, nije znao kako igrati protiv djevojčice", kazao je Theilacker.

Kako mu je odmicala fudbalska karijera postajao je sve veći i veći autoritet tako da je dobio čast da istovremeno bude kapiten Njemačke i Bayerna.

Nakon što je 2013. godine osvojio s Bayernom sve na klupskom nivou vrhunac karijere je doživio 2014. godine kada je na kultnoj Marakani u zrak podigao trofej prvaka svijeta.

Zbog osjećaja za igru, brzine, odličnog centaršuta i fantastične fudbalske inteligencije dodijeljen mu je nadimak Magični patuljak.

Zahvaljujući odličnoj sposobnosti prilagođanjva za vrijeme Pepa Guardiole znao je igrati u veznom redu i imati ulogu organizatora, dok je mnogim ljubiteljima fudbala ostao upamćen po odličnom nadopunjavanju po desnoj strani Bayerna zajedno sa Arjenom Robbenom.

Lahm je već dugo u braku sa suprugom Claudiom s kojom ima dvoje djece

Već dugi niz godina je u braku sa Claudiom Schattenberg s kojom ima dvoje djece. Voli diskretan život i nema puno prijatelja među fudbalerima tako je na njegovoj svadbi bio prisutan samo Andreas Ottl koji mu je inače najbolji prijatelj.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Po okončanju karijere 2017. godine okrenuo se humanitarom radu te promociji fudbala, dok nema ambicija za značajniju funkciju u nekom klubu te je angažovan kao direktor organizacije Evropskog prvenstva 2024. godine. 

Lahm je sigurno u jednom trenutku bio najbolji desni bek svijeta, a gledajući njegovu karijeru i šta je sve postigao s pravom mu se može dodijeliti i epitet najboljeg ikad. 

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi