Collina otkrio tim kojem je najteže bilo suditi: "Golman izbije loptu, a oni ko rakete..."

Najbolji sudija u historiji

Collina otkrio tim kojem je najteže bilo suditi: "Golman izbije loptu, a oni ko rakete..."

Admin Čaušević

Pierluigi Collina je najbolji sudija u historiji fudbalske igre, osoba za koju su mnogi skloni reći da mu u današnje vrijeme uopšte ne bila potrebna VAR tehnologija koliko je dobar. 

Collinu je France Football nedavno proglasio najboljim arbitrom ikada. Italijan je sudio praktično najveće mečeve u fudbalu. Od finala Lige prvaka do finala Svjetskog prvenstva.

U razgovoru za Corriere dello Sera ovaj 60-godišnjak je objasnio kako je mnogo teže suditi niželigaške mečeve nego one na vrhunskim turnirima.

"Šta je teško? Ono što je od velikog značaja? Finale Mundijala i Lige prvaka su teške utakmice jer važnost označava posljedice za sudije i timove.

"Ipak, ukoliko bi težina zavisila od ambijenta onda je, paradoksalno, finale Svjetskog prvenstva lakše za suditi od niželigaškog susreta gdje postoji i rizik od fizičkog napada", objasnio je Collina.

Nakon toga je izabrao tim kojem je bilo najteže suditi. Riječ je o Foggi koju je s klupe 90-ih godina prošlog vijeka predvodio Zdenek Zeman.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Treba gledati i tehničku stranu utakmice. Suditi Zemanovoj Foggi je bilo teško. Golman Mancini bi daleko ispucavao loptu za Sigrnojia, Rambuadija i Baiana. Njih trojica su se ispaljivali ko rakte i pratiti razvoj akcije je bilo komplikovano", objasnio je Collina.

Inače, Collina je trenutno angažovan u FIFA-i kao predsjednik sudijskog komiteta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi