I veliki Ronaldo je pred njim drhtao: Ako ne znate ko je bio Collina, ovaj video će vama sve reći

Nepravaziđeni sudijski autoritet

I veliki Ronaldo je pred njim drhtao: Ako ne znate ko je bio Collina, ovaj video će vama sve reći

Admin Čaušević

U modernom fudbalu nema ni blizu kvalitetnih sudija kao što je to nekada bio Pierluigi Collina.

Collina je danas glavni čovjek sudijske organizacije FIFA-e, a mnogi ga s punim prvom smatraju najboljim sudijom svih vremena.

Dok je bio sudija Italijan nije dopuštao nikakve pikanterije uobičajne za moderni fudbaler već je bio neprikosnoven i nevjerovatan autoritet.

Svojim suđenjem imao je i veliko poštovanje od igrača, a niko nije smio da mu se suprostavi, odnosno zagalami ili opsuje. I onaj koji bi to uradio loše bi se proveo.

Italijana nije zanimalo ko se nalazi na drugoj strani. Da li je to igrač svjetske klase ili neki prosjek. Njemu su svi bili ravnopravni.

Kakav je Collina bio sudija najbolje potvrđuje scena iz 1999. godine kada su se na stadionu Olimpico sastali Roma i Inter.

Oglasi

Roma je imala slobodnjak na ivici kaznenog prostora i mladi Francesco Totti je želio da šutira, ali to mu je uspjelo tek iz trećeg pokušaja.

U prva dva pokušaja iz živog zida su ranije izletili Zanetti i Zamorano i obojica su požutjeli. I Ronaldo kao kapiten je reagovao, ali Italijan mu nije dao ni da progovori.

Nakon žestokog odgovora kojeg su dobili odmah su se vratili u živi zid i poslušali što im je rekao najpoznatiji ćelavac u svijetu fudbala.

Italijan je svojevremeno šest puta izabran za najboljeg sudiju na svijetu, a njegova popularnost je dosegla vrhunac kada je bio zaštitno lice popularne video igre PES.

Potražite više informacija na temu Serie A:

U karijeri je sudio sve najvažnije i najprestižnije mečeve uključujući finala Lige prvaka i Svjetskog prvenstva. Penizonisao se sa 45 godina.

Top Komentari

Salence
Eh,bilo je utakmica koje smo familijarno pratili u prvom redu jer je on bio sudija.Konsekventan,izvrsnog oka,do kraja fer.I onaj ludački pogled kad priprijeti žutom.Ajoj,ajoj...Po meni,najbolji sudac ikad
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti