Pjanić polako, ali sigurno ubrizgava Sarriball u Damin krvotok

Revolucija u Juventusu

Pjanić polako, ali sigurno ubrizgava Sarriball u Damin krvotok

A. Čaušević

Angažovanje Maurizija Sarrija za novog trenera Juventusa automatski je značilo radikalne promjene u načinu igre Bianconera. 

Već na prvoj pressici Sarri je rekao da od Miralema Pjanića želi oko 150 dodira s loptom. Biti žila kucavica ekipe pune zvijezdi uključujući možda i najboljeg igrača svih vremena predstavlja čast, ali i veliku odgovornost.

Od dolaska u Italiju Pjanić je promijenio niz trenera s kojim je igrački stasavao te doživio potpunu afirmaciju. Fudbal Luisa Enriquea i Rudija Garcije je drugačiji od onog Maxa Allegrija. Učio je lekcije i potpuno spreman dočekao dolazak Sarriballa.

Fudbal koji praktikuje Sarri je potpuna novost za većinu igrača Juventusa, visoki presing i kreiranje tzv. trokutova na malom prostoru, dosta sitnih i preciznih pasova je potpuno drugačiji od Allegrijeve pragmatičnosti, "balansiranog" fudbala, dosta taktiziranja i defanzive.

Iskusnom stručnjaku je trebao igrač koji će njegove zamisli na terenu sprovoditi u djelo. U Napoliju i Chelseaju je to bio Jorginho, u Juventusu je to Pjanić. Za sada bh. reprezentativcu odlično ide.

Izvačiti statističke podatke o Pjanićevom broju dodira s loptom u dosadašnjem dijelu sezone bi bilo suvišno, dovoljno je pogledati jednu utakmicu i zaključiti da praktično niti jedan napad da 29-godišnji nema kontakt s loptom.

Sinoćnji derbi Italije je bio najveći izazov za Juventus ove sezone i okončan je pobjedom 1:2. Iako nije bio strijelac ključnu ulogu kod oba gola imao je Pjanić. Uostalom, komentar Francesca Tottija sve govori.

Kod gola Dybala je do izrazaja došla njegova vizija, a kod gola Higuaina umjetnost dodavanja jer je upravo Pjanićev precizni pas omogućio Ronaldu i Bentancuru da proigraju Argentinca.

Drugom golu Juventusa su prethodila čak 24 dodavanja. Nešto što definitivno nismo navikli u Allegrijevoj. Sarriball polako, ali sigurno ulazi u Damin krvotok, a najveći "donor" je Pjanić.

Pjanićev "heat map" pokazuje da je svoj zadatak obavio perfektno. Njegovo poziciniranje na sredini igrališta omogućilo mu je da uvijek ima neko rješenje. Da odigra kratki ili dijaganolni pas. Ovo drugo je upravo ono što Sarri od njega traži, da proslijedi loptu krilu ili beku. Protiv Intera je imao takvih osam dodavanja.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Generalno Juventus je sinoć odigrao odličan meč. Visoki pressing, posebice od 20. do 60. minute je bio engima za igrače Intera koji su se mučili da prenesu loptu na protivničku polovicu. Ali to još uvijek nije to. 

Sarriju će sigurno još trebati vremena da potpuno implementira svoje zamisli. Start je obećavajući. Pobijedio je Juventusovog najvećeg rivala, ali i ispunio i želju velikom broju navijača nadmudrivši Antonija Contea. Za početak više i nego dovoljno.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

andi
Sve možemo prićati ,ovo ili ono,ali nakon sinošnje utakmice koju sam pozorno odgledao,MIRALEM PJANIĆ NIJE NEKI TRKAĆ,ALI JE NAJ BOLJI VEZNJAK NA SVIJETU TRENUTNO,takav osjećaj za predaju lopte,pas igra njegova,pravovremenost,zaista JEDAN VRHUNSKI KREATOR BEZ KOGA JUVE NEBI NI SLIĆAN BIO,samo mogu reči da sam ponosan što je BOSANAC I NAŠ..❤☝❤
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi