Pjanić ponovo pričao o ratu u BiH: Moje suze su nas tada spasile u prostorijma Drine iz Zvornika
Pjanićev otac bio je odlučan pred rat da napusti BiH jer je znao šta se sprema. Svim silama je htio odvesti svoju porodicu na sigurno, a kada se ukazala šansa da idu u Luksemburg znao je šta mu je činiti.

Bh. fudbaler za ugledni Guardian

Pjanić ponovo pričao o ratu u BiH: Moje suze su nas tada spasile u prostorijma Drine iz Zvornika

Endin Čaušević, foto: EPA

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić napravio je fantastičan potez prije dvije godine kada je odlučio napustiti Romu i karijeru nastaviti u Juventusu. Pjanić je sa Starom damom u dva navrata osvojio duplu krunu, a sigurno da je sada našem igrači i njegovim saigračima glavni cilj da dođu do titule Lige prvaka.

Juventus već sutra nastavlja takmičenje u Ligi prvaka i to teškim gostovanjem kod Manchester Uniteda. Naravno, u centru pažnje se nalazi Cristiano Ronaldo koji se vraća na Old Trafford, no ugledni Guardian pred ovaj susret odlučio je napraviti intervju s Miralemom Pjanićem. Jedna od glavnih tema razgovora bio je rat u Bosni i Hercegovini, te odluka Fahrudina Pjanića da porodicu odvede na sigurno početkom 90-tih.

Prijatelji iz Luksemburga su tada odlučili da pomognu Fahrudinu i njegovoj porodici i ponude mu smještaj na sigurnom i daleko od haosa koji se dešavao u našoj zemlji. Fahrudin je dobio ponudu Schifflangea iz Luksemburga da igra za ovaj klub i tako zarađuje za svoju porodicu, no prvo je morao dobiti papire u Drini iz Zvornika kako bi uspio na kraju otići van granica BiH.

U Zvorniku nisu bili baš zainteresovani da puste Pjanićevog oca, te su mu u dva navrata govorili da od toga nema ništa. Onda je njegova majka Fatima otišla sa tada tek rođenim Miralemom u klub kako bi dobila ispisnicu za Fahrudina. Sekretar je odbijao sve do trenutka kada je Miralem zaplakao, a onda je odlučio da im ispuni želju.

"Majka je silno željela da odemo iz Zvornika jer je znala šta se dešava i sprema. Klub je govorio mom ocu da mu neće dati dozvolu. Onda su poveli i mene tamo i majka mi priča da sam počeo plakati što je uznemirilo sekretara kluba koji je na kraju rekao da nam daje očeve papire, ali smo zbog malog djeteta", rekao je Pjanić, te nastavio:

"Moji roditelji su pred početak rada bili veoma mladi, možda su imali 21 ili 22 godine. Otišli su u novu državu gdje ništa nisu znali. Imali su samo dva ili tri kofera i od nule su napravili lijepu porodicu. Oni danas dobro žive u Luksemburgu, a imam brata i sestru koji su s njima. Oni su mi uvijek bili primjer kako se nešto može postići iako na početku nemate apsolutno ništa".

Novinara Guardiana zanimala je priča oko Pjanićevog oca jer nije znao da je i Fahrudin bio fudbaler. Miralem je odlučio da mu malo objasni i otkrije da mu je otac bio uzor kada je još kao dječak počinjao svoj put u fudbalu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Otac je bio vezni igrač kao što sam i ja, a bio je jako dobar. Gledao sam ga kako igra dok sam odrastao i žao mi je što nije imao priliku za veliku karijeru, no uradio je sve što je mogao. Njegov cilj je bio da napusti državu s porodicom koja je bila u velikoj opasnosti i od tog dana fudbal mu više nije bio prioritet", dodao je Pjanić, te se osvrnuo na svoju karijeru i igrače koji su mu idoli u fudbalu.

"Nisam neko ko može uraditi nekoliko čarobnih driblinga ili izvoditi neke poteze na terenu. To me ne interesuje i uvijek sam volio jednostavan fudbal jer je to ono što čini ovaj sport tako lijepim. Jednostavne stvari su obično i najteže i ne mogu ih svi napraviti. Imao sam sreću da gledam vrhunske igrače poput Zidanea, Xavija, Iniesta i Pirla. Oni su igrali veoma jednostavno i pravili te male stvari koje ljudi ne vide baš uvijek. Oni su imali dosta uticaja na mene", zaključio je bh. reprezentativac.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije