Poljsko čudo dominira Italijom i Evropom
Mladi fudbaler Genoe je ove sezone potpuni hit u Seriji A i postiže gotovo pa sve golove svog kluba. Genoa je, vođena njegovim igrama, došla na 12. mjesto na tabeli.

Statistički podaci portala WhoScored.com

Poljsko čudo dominira Italijom i Evropom

S. Bošković

Statistički portal WhoScored.com donosi dosta zanimljivu analizu najboljih igrača i klubova liga petica.

Jedan od najboljih igrača u ovom trenutku je fudbaler Genoe Krzysztof Piatek koji je postigao devet golova, dok je Genoa postigla svega 12, što u prijevodu znači da je on sam postigao 75% golova ovog tima. Christian Stuani je s druge strane zabio osam od deset ligaških golova Girone, a njih prati Francois Kamano koji je za Bordeaux zabio 7 golova. Ovaj francuski prvoligaš je zabio 13 golova.

Najagresivniji igrači Evrope u ovom trenutku su Rogerio (Sassuolo) s tri žuta i jednim crvenim kartonom. Isti broj kartona imaju i Janmi (Real Sociedad), te Alexander Dijku (Caen). Najviše šuteva prema protivničkom golu upućuje Cristiano Ronaldo (Juventus) 7.6 šuteva po utakmici. Iza njega je Krzysztof Piatek s 5.3 šuta po susretu, a na trećem mjestu je fudbaler PSG-a Kylian Mbappe s pet šuteva po meču. Idrissa Gueye iz Evertona ima 5.3 starta po utakmici, a slijedi ga Mbengue iz Caen s 5.2 starta. Fudbaler Real Valladolida Nacho ima 4.8 startova po meču. Statističku kategoriju broj driblinga po meču predvodi Lionel Messi (Barcelona) s 3.9 driblinga. Slijedi ga dvojac Nice Atal i Saint - Maximin koji po meču bilježe 3.8, odnosno 3.7 driblinga.

Jadon Sancho (Dortmund) i Suso (Milan) imaju po šest asistencija. Jednu manje ima fudbaler Marseillea Dimitri Payet. Najbolje ocijenjeni igrač po portalu WhoScored.com u dosadašnjem dijelu sezone je Messi s prosječnom ocjenom 8.43. Mbappe ima ocjenu 8.37, dok je iza Neymar s ocjenom 8.29.

Što se tiče timova, Barcelona je klub s najvećim posjedom lopte 66.8%. Manchester City je drugi. Ovaj klub loptu u svom posjedu drži 65.3%, a treći je Bayern Minhen s posjedom od 64.9 %. Najagresivniji su igrači iz La Lige. Fudbaleri Getafea su u dosadašnjem dijelu sezone zaradili 27 žutih i dva crvena kartona. Igrači Athletic Bilbaoa imaju crveni karton manje, dok su igrači Leventea zaradili 23 žuta kartona i dva crvena.

Najbolja skakačka ekipa lige petica je Barcelona. Fudbaleri ovog tima u prosjeku osvajaju 60.1% zračnih duale po meču. Iza odmah slijedi Roma s 59.1 osvojenih zračnih duela, dok je na trećem mjestu PSG s 58.4% osvojenih duela u zraku.

Manchester City po utakmici bilježi 11.3 driblinga, Nica 11.2, dok je treći Toulouse s 10.8. Fudbaleri Nimesa startaju na protivničke igrače najviše, čak 21.6 puta po utakmici. Iza je Caen s 21.2 starta po utakmici, a na trećem mjestu je Reims s 21.2 starta po meču. Odbrana Real Sociedada po utakmici presijeca 16 lopti, slijede igrači Hannovera koji presijecaju u prosjeku 15.6 lopti po meču, dok su na trećem mjestu fudbaleri Dijona s 15.3 presječene lopte.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Manchester City je ekipa koja na gol protivnika upućuje najviše šuteva po meču, odnosno 21.8 šuteva. Iza je Juventus s 21 šutem po meču, dok je na trećem mjestu Lyon s 19.1 šutem. Igrači Real Madrida su ipak najsigurniji kod dodavanja. Modrić i društvo su precizni kod 89.9% dodavanja. Na drugom mjestu je Manchester City s 89.8 % tačnih dodavanja, a na trećem mjestu se nalazi Barcelona s 89.1% tačnih dodavanja.

Najboljih 11 Evrope u ovom trenutku po statistici izgleda ovako: Sepe (Parma), Meunier (PSG), Criscito (Genoa), Maguire (Leicester), Nacho (Real Valladolid), Messi (Barcelona), Neymar (PSG), D. Silva (Manchester City) Hazard (Chelsea), Mbappe (PSG) i Ronaldo (Juventus).

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi