Plišek: Džeko je pravio greške, tjerao sam ga da se mijenja
Foto: Klix.ba

Jedan od najzaslužnijih za Džekin uspjeh

Plišek: Džeko je pravio greške, tjerao sam ga da se mijenja

O Edinu Džeki se zna gotovo sve. Rođen je u olimpijskom Sarajevu 17. marta 1986. godine, a njegov put do prvog strijelca Rome i reprezentacije Bosne i Hercegovine dostojan je filmskog platna. 

Osoba koja danas zauzima posebno mjesto u njegovoj karijeri je Jirži Plišek. Češki stručnjak je za vrijeme vođenja Željezničara svjesno degradirao Džeku. Uočio je da nema disciplinu u igri, ni na treningu, pa ga je prebacio u "B" ekipu u kojoj je bh. napadač vrlo brzo shvatio šta se od njega traži. 

Plišek je tada prepoznao klasu. Iako se u Željezničaru kratko zadržao, Džeku je uspio dovesti kada je pronašao novi posao u Češkoj i vremenom ga je pripremao za veliku scenu. O tome kako je Džeko u međuvremenu postao jedan od najboljih evropskih napadača Plišek je ispričao u intervjuu za italijanske medije u kojom se dotakao mnogih pitanja vezanih za "Dijamanta".

"Džeko je jak kao ličnost. Rođeni je pobjednik i živi za golove. Kada mu to ne polazi za rukom često je na udaru kritika, ali on uz pomoć unutrašnje snage pronađe način da poentira. Dakle, radi napornije i nikada ne odustaje. Uz to sve treba uzeti u obzir da se u stranim ligama igrači iz drugih država moraju posebno prilagođavati", ispričao je Plišek. 

Kako je prvi put došlo do saradnje?

"Kao mlad trener sam došao u Željezničar u kojem je tada igrao Džeko. Bio je praktično dijete. Vidio sam u njemu osobu koja voli fudbal, jednostavno nije mogao dočekati da dođe na teren i da trenira. U početku je bio nespretan, pravio je greške, ali u njegovim očima se mogao vidjeti žar", prisjeća se Plišek.

Na koji način ste nagovorili Edina da pođe sa Vama u Češku? 

"Edin je imao loše navike, pa sam ga jednom poslao i u B tim Željezničara. Svoju odluku sam morao obrazložiti njegovim roditeljima, novinarima i čelnicima kluba. Sjećam se da sam morao moliti ljude da ga ostave na miru i da me pokušaju shvatiti. Govorio sam im da će postati dobar fudbaler kada promijeni stavove i navike. To je bio period kada smo igrali evropsku utakmicu, a Edina sam ostavio kući. Nije putovao uopšte sa ekipom. Kada sam se vratio dočekao me jedan novi Edin, počeo je raditi više i slušati moje savjete. Shvatio sam tada kakvog igrača imam pred sobom. Bio je zanimljiva ličnost, imao je nešto više od talenta."

Šta je to dodatno poboljšalo Edina?

"Njegova ličnost je godinama rasla. On je vođa, preuzima odgovornost, svjestan je svoje snage. Postao je idol u Bosni i Hercegovini. Odrastao je dok je u njegovoj zemlji bio rat, ali danas kada je na vrhu nije zaboravio odakle dolazi i na svakakve načine pomaže djeci i bolesnim ljudima. Njegova priča je primjer kako se sa snagom volje, napornog rada, ostvaruju snovi."

Da li ste Vi najzaslužniji za Edinov uspjeh?

"Na to pitanje bi on mogao dati odgovor. Ja sam sretan što sam ga upoznao. Veliki je prijatelj. Imao sam priliku da budem uz njega na samom početku karijere i ponosan sam na sve što je napravio. Pokušao sam da mu prenesem sve što sam mogao i mislim da sam mu bio od pomoći u važnom periodu njegovog fudbalskog odrastanja. Ipak, najveće zasluge za napredak ima sam Edin. Želja i motivacija su pratile talenat", istakao je Čeh.

Koja liga je idealna za njega? Premier liga, Bundesliga ili Serie A?

"Edin je sjajan igrač koji se može prilagoditi u bilo kojoj ligi. Neko poput njega zaslužuje da igra u najboljoj ekipi. Pokazao je da bilo gdje može postizati golove, ali potrebno mu je vrijeme da se prilagodi. Klupa nije za njega."

Na kraju razgovora Plišek je otkrio da je do sada odveo još nekoliko igrača u Češku i Slovačku u nadi da će se roditi jedan novi Edin Džeko. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi