Po čemu je jedinstveno ovosezonsko polufinale Lige prvaka?
Četiri najbolja tima Evrope za ovu sezonu boriće se za titulu prvaka. U jednom polufinalu će igrati Ajax i Tottenham, a u drugom Barcelona i Liverpool (Foto: EPA)

Ove sezone će novi trener upisati svoje ime na listu pobjednika

Po čemu je jedinstveno ovosezonsko polufinale Lige prvaka?

M. Šljivak

Liga prvaka polako ulazi u završnicu.

Ostalo je da se odigra još samo pet utakmica, četiri utakmice polufinala, te veliko finale koje se 1. juna igra na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.

Ovosezonsko izdanje najelitnijeg evropskog takmičenja u svijetu donijelo je dosta velikih iznenađenja, a polufinale je posve jednistveno i to iz zanimljivog razloga.

Po prvi put od 2004. godine u polufinalu će se naći četiri menadžera koja nikada nisu osvajala titulu prvaka Evrope. Najbliži je ovom uspjehu bio menadžer Liverpoola Jurgen Klopp koji je izgubio dva finala. Sa Borussijom je poražen od Bayerna 2013. godine, a prošle godine je izgubio sa Liverpoolom od Real Madrida.

Preostala tri trenera Ernesto Valverde (Barcelona), Erik ten Hag (Ajax) i Mauricio Pochettino po prvi put će imati šansu da se plasiraju u finale, ali ono što je sigurno, jedan od trenera će po prvi put podići trofej Lige prvaka.

Interesantno je svakako da se ovakav slučaj posljednji put desio 2004. godine. Tada su se u polufnalu našli Porto (Jose Mourinho), Chelsea (Claudio Ranieri), Monaco (Didier Deschamps) i Deportivo La Coruna (Javier Irureta).

Pobjedu je na kraju odnio Jose Mourinho sa Portom kada je u finalu savladalo Monaco i tako je počela era Posebnog u evropskom fudbalu.

Manchester City i Tottenham rušili rekorde

Fudbalski svijet još dugo će pričati o utakmici četvrtfinala Lige prvaka između Manchester Cityja i Tottenhama odigranoj na Etihadu.

City je savladao Spurse sa 4:3, ali su Spursi prošli u polufinale zahvaljujući pobjedi od 1:0 iz prve utakmice i nakon 57 godina ponovo igraju polufinale.

Interesantno je svakako da su sinoć zajedno u historiju Lige prvaka ušli napadači Cityja i Tottenhama, Raheem Sterling i Heung-min Son. Oni su postali prvi koji su postigli po dva gola u dresu različitih ekipa u 21 minuti i na taj način će njihovo ime biti upisano u historiju nejelitnijeg fudbalskog takmičenja na svijetu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nije ni to jedini rekord kojeg je ovaj susret ponudio. Meč Cityja i Spursa je prvi meč u historiji u kojem su postignuta četiri pogotka u prvih 11 minuta utakmice i to još jednom dokazuje kakav se meč igrao.

Utakmica koja će se sasvim sigurno pamtiti.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije