Po čemu se FK Mladost DK i FK Sloboda izdvajaju od ostalih klubova u Premijer ligi BiH?
Mladost i Sloboda su spletom raznih okolnosti već nakon 14.kola šansu za igru pružili svim golmanima koje imaju u rosteru

Svi čuvari mreže u ovim klubovima dobili šansu

Po čemu se FK Mladost DK i FK Sloboda izdvajaju od ostalih klubova u Premijer ligi BiH?

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Nakon 14. kola u Premijer lige BiH na vrhu su Sarajevo, Željezničar i Radnik, dok su u donjem dijelu Zvijezda, Mladost i Sloboda. 

Dobro je poznato da se u jednoj nogometnoj ekipi najmanje mijenjaju oni koji čuvaju svoju mrežu. Naravno da se dešavaju i promjene na golu, ali rijetko će se desiti situacija, da već nakon 10-tak kola u prvenstvu klub promijeni sva tri golmana.

Dvije ekipe u Premijer ligi BiH izdvajaju se po jednoj stvari. Mladost Doboj Kakanj i Sloboda iz Tuzle nakon 14 kola u Premijer ligi jedine su ekipe čiji su svi čuvari mreže dobili šansu za igru.

Sezonu u ekipi Mladosti na golu je počeo Semir Bukvić, koji je veoma dobro branio do meča protiv ekipe Zrinjskog, kada se povrijedio u jednom duelu, te je hitno prebačen u bolnicu i operisan.

Bukvić je do tog trenutka skupio sedam nastupa. Nakon njegove povrede na gol je stao mladi 21-godišnji Tarik Abdulahović, on je svoj debi imao na Bilinom polju protiv Čelika, gdje je njegov tim poražen 1:0, ali je mladi čuvar mreže bio najbolji igrač svoje ekipe. Već u narednom kolu Mladost je slavila protiv Slobode, a Abdulahović je zaključao svoju mrežu. Mladi golman branio je i na gostovanju kod Širokog Brijega. Posljednja utakmica koju je branio bio je meč protiv Sarajeva, kada je Mladost poražena 0:3, a Abdulahović je u tom meču odbranio penal kapitenu gostiju Krsti Velkoskom.

Nakon te utakmice trener Ibro Rahimić pomalo iznenađujuće na gol je postavio Emila Velića, kojeg je prvi čovjek kluba Mensur Mušija "otpisao" prije početka sezone, te je ovaj golman u vrijeme dok je trener bio Elvedin Beganović bio tek treća opcija na golu. Nakon dolaska Rahimića, došao je i povratak Velića na gol Mladosti. Ovaj 24-godišnjak branio je u remiju protiv Veleža 2:2, porazu na Grbavici 2:1, te u posljednjem meču protiv Zvijezde 09, kada je Mladost kod kuće slavila 1:0, a najzaslužniji za pobjedu bio je upravo Velić.

Kada je u pitanju ekipa Slobode, tu je situacija nešto drugačija. Iako se očekivalo da sezonu kao prvi golman počne Irfan Fejzić to se nije desilo, jedinicu je zadužio 24-godišnji Nikola Lakić. Ovaj golman branio je sve do prošlog kola, kada je dolaskom Milenka Bošnjakovića na klupu Slobode odlučeno da derbi protiv Sarajeva na golu počne iskusni Irfan Fejzić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sigurno da je nakon nešto lošijih odbrana bilo očekivano da Fejzić zamijeni Lakića, a taj potez se pokazao zao ispravnim jer je protiv bordo ekipe Fejzić bio na visokom nivou. Ipak pred kraj utakmice Fejzić se povrijedio u jednom duelu, a priliku za igru u posljednjih nekoliko minuta dobio je mladi 17-godišnji Anes Mehić, koji je tako postao i treći golman na golu tima iz Tuzle u ovoj sezoni.

Svakako da se ne događaju ovakve stvari često u nogometu, a vidjet ćemo u nastavku sezone hoće li i u drugim ekipama i ostali čuvari mreže dobiti svoju šansu. Željezničar, Sarajevo, Čelik i Borac jedini su timovi nisu mijenjali ništa kada su u pitanju čuvari mreže u dosadašnjih 14 kola.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

enko
za seniorsku ekipu Veleza juce u Metkovicu nastupilo 5 juniora i jedan kadet Faris Ribic ,koji je golman i ima 16 god.Velez vodi racuna o svojoj budicnosti
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti