Počinje!

Englezi startuju danas

Počinje!

S. Bošković

Danas se susretom između Liverpoola i Norwicha pomjeraju zastave na premierligaškim stadionima i počinje nova sezona elitnog fudbala na Otoku.

Ovo će biti 28. izdanje Premier lige, a po nekoliko stvari će i biti posebno.

Englezi će ove godine imati i pauzu u februaru, gdje će ekipe imati po jedan slobodan vikend, a i početi će se koristiti video tehnologija (VAR). 

Ove sezone u ligi nećemo gledati Huddersfield, Fulham i Cardiff, dok su novi članovi elitnog društva Aston Villa, Sheffield United i Norwich, kojeg ćemo gledati već večeras.

Borba za titulu

Kao i prošle godine za tron bi se trebali boriti Manchester City, aktuelni prvak Engleske, osvajač FA i Carabao kupa i Liverpool, prvak Evrope.

Građani su u posljednje dvije sezone ukupno osvojili 198 bodova u ligi, a žele da postanu prvi tim od 2009. godine koji je osvojio tri uzastopne titule prvaka. Posljednji je to učinio njihov gradski rival, Manchester United, u periodu od 2007. do 2009. godine.

Redsi su s druge strane završili drugi prošle sezone, s bodom manje od prvog Cityja. Prošlogodišnja borba za prvaka bila je jedna od najuzbudljivijih u posljednjih desetak godina, a ove godine može biti još interesantnija. Redsi kao i tim iz Manchestera nisu previše mijenjali ekipu, te u sezonu ulaze s gotovo istim kadrom. Dosta toga će zavisiti od trojca u napadu Firmina, Salaha i Manea.

Iza ova dva kluba kao kandidat za titulu nameće se uvijek neugodni Tottenham, koji je ovog ljeta odlučio da dovede nekoliko sjajnih pojačanja. U prvom redu ističe se dolazak Ndombelea iz Lyona za 60 miliona funti, a nakon njega vrijedi spomenuti dolazak Ryana Sessegnona iz Fulhama i naravno Giovanija Lo Celsoa koji je jučer stigao iz Real Betisa. Da je nekim slučajem u London stigao i Dybala Tottenham bi bio jedan od favorita za titulu. Mauricio Pochettiono prošle godine je s Spursima došao do finala Lige prvaka, a ove godine želi da osvoji neki trofej i sigurno je da posebno cilja na prvenstvo.

I Manchester United bio je aktivan na tržištu. Ole Gunnar Solskjaer tijekom čitavog ljeta vapio je za pojačanjima u odbrani, te ih je uspio dobiti. Stub odbrane je postao Harry Maguire, štoper koji je za 87 miliona eura stigao iz Leicestera, a stabilnosti Unitedove zadnje linije trebao bi i pridonijeti Aaron Wan - Bissaka koji je za 55 miliona eura stigao iz Crystal Palacea. Širinu u veznom radu Solskjaer je pronašao dovođenjem Daniela Jamesa iz Swanseaja.

U borbi za vrh tabele i nastup u Ligi prvaka naći će se i Arsenal. Tijekom čitavog ljeta spominjalo se da Emery ima mizeran transfer budžet od svega 45 miliona funti i da Topnici neće dovesti gotovo nikog, no ti navodi su se ispostavili pogrešnim.

Na Emirates je stigao Dani Ceballos iz Real Madrida, doduše na posudbu. No, nakon njega stigao je Nicolas Pepe, čija je vrijednost transfera od 80 miliona eura srušila klupski rekord. Iz Francuske je također stigao i štoper William Salibe, koji je plaćen 30 miliona funti, a sigurnost u zadnjoj liniji Emery je pronašao u Keiran Tierneyu, mladom fudbaleru koji je stigao jučer iz Celtica, te u Davidu Luizu, čije iskustvo niko ne može usporiti i sigurno je da će Brazilac  pomoći svojim suigračima.

Iz velike šestorke se ne može izostaviti Chelsea, mada Plavci u sezonu ulaze dosta oslabljeni. Klub je napustio Eden Hazard, a osim Matea Kovačića niko nije stigao. No, treba dodati da tim sa Stamford Bridgea ima zabranu transfera. No, prava drama u londonskom timu se dešavala za vrijeme odabira trenera. Još jedan Talijan je došao, odradio dobar posao i onda otišao, nazad u Italiju. Maurizio Sarri nije se uklopio u Chelseajevu politiku brzih rezultata, mada teško da se treće mjesto u ligi i osvajanje Evropske lige u prvoj sezoni može nazvati neuspjehom. No, neki prije njega su postavili takve standarde. Ipak, na klupi Chelseaja ćemo sada gledati legendu kluba, Franka Lamparda koji je "stigao" iz Derbyja. Popularni Frank se nada da će iza sebe imati podršku uprave koja će ga pustiti da radi i da daje mladim fudbalerima šansu. Igra Chelseaja zasnivat će se na vezi između Jorginha, Kovačića i Kantea uz nadu da će Pulišić i Giroud u napadu uspjeti da nešto i pogode. 

Sredina tabele ili šta radi taj Wolverhampton?

Prošle sezone Wolvesi su završili sedmi i to je možda došlo kao iznenađenje. Ove sezone, zavisno od forme Chelseaja mogu da završe i kao šesti. Nuno Espirito Santo radi fantastičan posao na Molineux stadionu i složio je fantastičan tim.

Najbolji transfer Wolverhamptona je ostanak Raula Jimeneza, čiji je ugovor otkupljen od Benfice za 38 miliona funti, a stigli su i neki drugi igrači. Vjerovatno je najviše odjeknuo dolazak Patricka Cutronea iz Milana, a iz Italije su još stigli, odnosno iz Lazija, Pedro Neto i Bruno Jordao. Stigao je i Jesus Vallejo na posudbu iz Real Madrida, kao i Leander Dendoncker iz Anderlechta, koji je već zauzeo svoje mjesto u većini fantasy ekipa. Ako Jota i Neves odigraju sezonu približnu prošloj i nova pojačanja se pokažu kao kvalitetna Wolverhampton će biti nagazna mina svima koji žele trofej prvaka Engleske, a protiv svih ostalih će biti favoriti, a sve ispod osmog mjesta će biti pravo razočaranje za navijače ovog tima.

Planove velikima mogao bi pomrsiti i Everton. Tim s Goodison parka opet je imao veoma zanimljiv prijelazni rok. Ekipu je napustio Idrissa Gueye, što je veliki udar na vezni red Karamela. Ipak, pozitivna stvar za Marca Silvu je ostanak Andrea Gomesa, te dolazak Jean - Philippe Gbamina iz Mainza. Također, u klub je stigao i jedan od najboljih mladih igrača prošle sezone, Moise Kean, koji je došao iz Juventusa. No, transfer rok u Engleskoj ne bi bio transfer rok da Everton ne preplati nekog. Ovog ljeta to je bio Alexi Iwobi koji je za 40 miliona stigao jučer iz Arsenala. Everton kao Everton. No, ako Marco Silva može da umanji luzerski mentalitet koji prati njegov tim kad počne sezona i uspije na vrijeme da osvaja bodova onda sigurno može da se bori za mjesta koja vode u Evropu.

Leicester City je od osvajanja titule i odlaska Ranierija lutao po sredini tabele. Mijenjali su se treneri, igrači, no čini se da je na King Power stadionu od dolaska Brendana Rodgersa ugrijalo i sunce. Lisice su od dolaska novog trenera odmah proigrale i uspjele da pronađu stil igre koji im odgovora. Sjajan posao je odradila uprava kluba koja je uspjela osigurati ostanak Yourija Tielemansa, za 45 miliona eura. U klub je stigao i Ayoze Perez iz Newcastle Uniteda, kao i Dennis Praet iz Sampdorije.

Ukoliko James Maddison pruži partije kao prošle sezone, a Jamie Vardy bude konstantno pronalazio put do protivničke mreže Lisice će opet biti hit i tražit će svoje mjesto pri vrhu tabele.

Sredina tabele i mirna luka nakon 20 kula

U mirnoj sredini tabele trebali bi se naći klubovi poput West Hama, Watforda, Southamptona, Aston Ville, Burnleya i Bournemoutha.

West Ham po imenu pripada sigurno borbi za Evropu, ali vlasnici su ovaj klubovi doveli u takvu situaciju da je i sredina tabele dobra. S odlaskom s Upton Parka navijači se još nisu pomirili, a od odlaska Slavena Bilića našli su se i u "borbi" za pozicije od desetog do 15. mjesta. Čekićari u ovu sezonu ulaze s ekipom koja nije dovoljno dobra za ništa više od desetog mjesta, a dovoljno je dobra da ni u jednom trenutku borba za opstanak ne postane stvarnost. Mada, s njima se nikad ne zna načisto. Manuel Pellegrini doveo je dva veoma dobra napadača. Prvi je Pablo Fornals iz Villarreala, a drugi je Sebastien Haller koji je stigao iz Eintracht Frankfurta. Plaćen je 45 miliona funti i s tom cifrom je srušen klupski rekord. Od njega se nadaju da će donijeti kvalitetu i kreativnost, a možda i pogurati tim za koju poziciju više, mada s obzirom na konkurenciju to je teško očekivati.

S druge strane, Watford se napokon neće boriti za opstanak, tako da će navijači Stršljenova moći uživati u jednoj mirnoj sezoni. Prošle godine Watford je došao do finala FA kupa, gdje su poraženi od Manchester Cityja rezultatom 6:0. Ipak, bila je to sasvim solidna sezona za ekipu Javija Gracije, koji je posložio sve kockice i stvorio jednu solidnu momčad protiv koje nije lako igrati. Troy Deeney i dalje će biti prva violina ovog tima, a Gerard Deulofeu će vrebati iz pozadine.

Sveci sa St. Marry stadiona dugo su lutali u potrazi za pravim čovjekom koji će ih s klupe povesti u nove pobjede, odnosno dovođenje u sigurnu luku i izbjegavanje borbe za opstanak. Mark Hughes i Mauricio Pellegrini nisu bile prave osobe za Southamptona, a čini se da karizmatični Austrijanac Ralph Hasenhüttl to jest.

Prošle godine je dolaskom donio novu energiju i prizvao neke svece koji su Southampton ostavili u ligi, a ove godine želi da izbjegne molbe za opstanak.

No, morat će se moliti za zdravog Dannyja Ingsa, a i za brzo adaptiranje talentiranog Che Adamsa, koji je stigao iz Birmingham Cityja. No, s obzirom na to da je Southampton u pitanju vjerovatno će se i naći neki mladi fudbaler koji će proigrati i tako sebi osigurati transfer u Liverpool.

Na Dean Courtu će se opet igrati napadački, a trešnje nikako da utruhnu. Bournemouth će pod palicom Eddieja Howea igrati napadački, a njihov plasman zavisit će od raspoloženja sjajnog tandema Wilsona i Frasera. Fantastičan tandem bio je zaslužan za sjajne igre Trešnjica prošle sezone. Problem predstavlja povreda Davida Brooksa kojeg na terenima neće biti još tri mjeseca, no zamjena u vidu Harryja Wilsona koji je došao na posudbu iz Liverpoola morat će biti dovoljna da se izostanak Brooksa ne osjeti. Howe radi sjajan posao i Bournemouth je postao stabilan član prve lige.

Prošle sezone Fulham je ušao u ligu i bili su hit zbog svoje potrošnje. Trošili su nemilice, dovodili se kvalitetni igrači, ali Jokanović je imao probleme u odbrani. Puhali su vjetrovi na sve strane, a u napadu ništa nije ulazilo. Kao i Fulham i Villa je trošila.

Stigli su Jota, Ezri Konsa, a Mings i El Ghazi su ostali nakon isteka posudbe. Wesley, Trezeguet i Douglas - Luiz bi trebali da budu dovoljno kvalitetni igrači za Premier ligu, a na gol je za svega osam miliona funti stigao iskusni Tom Heaton.

Jack Grealish i John McGinn trebali bi da budu vođe tima, kako na terenu tako i u svlačionici, a ostaje nam za vidjeti hoće li Dean Smith uspjeti sve da posloži. Ako uspije u svom naumu onda ostanak za tim iz Birminghama neće biti problem.

Burnley je vremenom postao stabilna ekipa. Sean Dyche prošle godine je preživio na klupi unatoč lošim rezultatima oko Nove godine i uspio da ostavi Burnley u ligi. Ove godine s povratkom Jaya Rodrigueza u svoj gradski klub Burnley bi trebao imati dodatnih opcija u napadu i možda koji gol više, a i na gol se vratio Nick Pope. Dyche je sjajan trener i osoba koja može da ostavi ekipu s Turf Moora u ligi. Da je neko drugi na klupi Burnleyu bi se borio za opstanak.

Ko će doći do 40+ bodova?

Kao i uvijek borba za opstanak će biti zanimljiva, a na dnu bi se trebalo naći zanimljivo društvo.

Crystal Palace prošle godine je imao solidnu sezonu. Završili su na 12. mjestu, no sad ih je napustio jedan od najboljih igrača, Aaron Wan - Bissaka i njegov odlazak će se teško nadoknaditi. U klub je stigao Ayew, u čije igre niko ne polaže velike nade, no Gary Cahill bi trebao da ponudi stabilnost u odbrani i to je pozitivna stvar.

S druge strane, na Selhurst Park se i dalje nalazi Roy Hodgson koji ima iskustva s ostavljanjem ekipa u elitnom rangu. Crystal će vjerovatno igrati dosta ružno, no i dovoljno kvalitetno da izbori opstanak.

Brighton and Hove Albion trebao bi se grčevito boriti za ostanak u ligi i vjerovatno navijači ovog tima neće mirno spavati do kraja sezone. Prošle godine su loše ušli u sezonu, a ceh je platio Chris Hughton koji je ostao bez posla. Zamijenio ga je Graham Potter, koji je ostavio klub u elitnom rangu. Iz Genka je stigao Leandro Trossard, a najviše se očekuje od Adama Webstera, koji je za klupski rekord od 20 miliona funti stigao iz Bristola. Također, jučer je stigao i Mooy iz Huddersfielda koji će pomoći veznom redu.

Norwich City trebao bi biti putnik u niži rang. Ekipa Daniela Farkea prošle godine igrala je lijep fudbal na Carrow Roadu, a ove godine će ih čeka teška borba. Sve oči su uprte prema Fincu Teemu Pukkiju čiji je golovi i forma biti presudni. Pukki je prošle godine postigao 29 golova i ako uspije da ove sezone igra tako onda su šanse Norwicha dosta veće.

Sheffield United također je nova ekipa u Premier ligi i na Brammal Laneu će vladati borba za svaki bod, a ako Oštrice žele ostati morat će osvojiti nešto i na strani.

Phil Jagielka je došao u klub u nadati da će svojim suigračima donijeti iskustvo i staloženosti, dok je stigao i Oli McBurnie iz Swanseaja, za klupski rekord od 20 miliona funti. Chris Wilder će s klupe morati pronaći pravu taktiku i način igre kako bi uspio da ostavi Sheffield United u ligi.

Newcastle United. Šta reći o tom klubu? Benitez je otišao, a došao je Steve Bruce. Ljeto na St. James Parku bilo je više hladno nego toplo i desilo se mnogo toga.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bruce je dobar trener, iskusan i realista, ali ako ne krene dobro u sezonu bit će bivši i toga je svjestan. Problem mu predstavlja i to što je Mike Ashley odriješio kesu. Stigao je Joelinton iz Hoffenheima za klupski rekord od 40 miliona funti, kao i Allan Saint - Maximin. No, otišli su Ayoze Perez i Salmon Rondon. Navijačima Newcastlea ostaje i nada da će možda i Andy Carroll napokon proigrati i vratiti se u staru formu. 

Osjećaj je da će Svrake mučiti i negdje će tijekom sezone potpuno pasti u formi. Bruce će morati napraviti čudo da ovaj tim ostane u ligi, a navijači će sa strepnjom gledati svaku utakmicu.

Bosna i Hercegovina će ove godine imati četiri fudblera u Premier ligi. Sead Kolašinac braniti će boje Arsenala, dok će Mario Vrančić s Norwichem debitirati u najjačoj fudbalskoj ligi svijeta. Pored njih dvojice igrati će još i Asmir Begović, golman Bournemoutha. Pored njih trojice, igrati će i Muhamed Bešić koji je jučer iz Evertona prešao u Sheffield United i pokušati će da se nametne u novom prvoligašu. 

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AmarS
Ovo je najduži članak u povijesti SportSport.ba!
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi