Poljaci o nama kao da smo Brazil: "Da su svi ti igrači odabrali BiH, sve bi bilo drugačije"

Analiza poljskog portala Sport.pl

Poljaci o nama kao da smo Brazil: "Da su svi ti igrači odabrali BiH, sve bi bilo drugačije"

Edmir Škorić

Poljaci su posebnu pažnju pred večerašnji meč u Zenici usmjerili ka Edinu Džeki i to je bilo za očekivati.

Poljski mediji od petka navečer, od kada je završen duel Nizozemske i Poljske (1:0) u Amsterdamu, pišu o meču sa Zmajevima. Sport.pl donosi veoma zanimljivu priču svojim čitateljima, pa navode da je "većina igrača u bosanskom timu djeca imigranata i da neki od njih ni ne govore bosanski".

Ipak, dalje pišu da je Edin Džeko iznimka jer je "dijete rata i bosanski Robert Lewandowski", jer su mu se, poput Lewandowskom, mnogi rugali na početku karijere.

"Bosna i Hercegovina je tek 49. na FIFA-inoj ljestvici. No, kao i gotovo sve zemlje u bivšoj Jugoslaviji, i ona je izvoznik vrlo nadarenih igrača. Ukupno 35 Brazilaca igra u Seriji A, ali ako izbrojimo Hrvate, Srbe, Slovence, Albance i Bosance te Kosovare, ima ih čak 53. U Španiji imaju 24 igrača iz zemalja bivše Jugoslavije, a u Bundesligi 18. U postjugoslavenskim zemljama postoji visoko razvijena kultura bavljenja sportom, sportaše iz ove regije odlikuju hrabrost, upornost i vrlo snažno domoljublje, ponekad čak i nacionalizam. Međutim, u ovom dijelu Evrope ne postoji moderna sportska infrastruktura, a misao o treninzima izgubila je nekadašnju snagu nakon velike emigracije profesionalaca na Zapad. Pa ipak, na svoj način, ova regija ostaje moćna snaga", piše Sport.pl.

"Da su svi igrači koji bi mogli predstavljati Bosnu i Hercegovinu odabrali današnjeg rivala Poljskoj, možda bi povijest ove momčadi bila potpuno drugačija. Zlatan Ibrahimović mogao bi igrati za Bosnu, Ivan Rakitić, Mateo Kovacić, Marko Arnautović, Samir Handanović, Josip Ilicic . Ali izabrali su Švedsku, Hrvatsku, Austriju i Sloveniju", sugeriše poljski medij svojim čitateljima.

Onda poseban osvrt na najboljeg bh. nogometaša.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Edin Dżeko na terenu pomalo podsjeća na Roberta Lewandowskog. Bosanac je viši i nema tako mišićavu figuru, ali snaga je i njegovo veliko bogatstvo. U kaznenom prostoru pretvara se u grabežljivca; savršeno završava prikiek, lako bježi od defanzivaca, dobro igra glavom i tehnički je dobro obučen. Posljednjih godina ne može se natjecati s Lewandowskim, ali na terenu igraju slične uloge. Džeko je rasna devetka, ali nije jednodimenzionalni nogometaš, može vidjeti bolje pozicioniranog kolegu, o čemu svjedoči preko 100 asistencija koje je prikupio u karijeri. Ali najviše im je zajedničko teški počeci. I činjenica da su godinama morali raditi da bi izgradili svoje ime. Lewandowski se nije izdržao kao omladinac u rezervnom sastavu Legije i ismijavali su ga tijekom prve sezone u Borussiji Dortmund. Džeko se također morao nositi s nepovoljnim mišljenjima. Počeo je u klubu Željezničar, gdje se za njega nisu polagale velike nade. Možda zato što je bio postavljen kao centralni vezni? Navijači su često ismijavali, a kada je bosanski klub dobio ponudu od FK Teplice, predsjednik Željezničara rekao je: "osvojili smo listić na lotu kada smo Džeku prodali za 25.000 eura". Bosanci nisu prepoznali talent Džeke. Dvije godine kasnije - u ljeto 2007. - Wolfsburg je za napadača platio čak četiri miliona eura".

Za kraj analize Poljaci tvrde da će Džeko na Euru 2021. godine možda imati posljednji ples u dresu BiH, naravno koja tek treba da izbori odlazak na takmičenje, a u grupi bi opet igrao sa Poljskom.

Top Komentari

Ibro
Bolje znaju desavanja od naseg causevica i njegovih prepuhani prostitutki
15 0
Uranija
...a kada je bosanski klub dobio ponudu od Teplica, predsjednik Željezničara je rekao je:”osvojili smo listić na lotu kada smo Džeku prodali za 25.000€”......
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti