U Poljskoj ne prestaju šokantni zahtjevi: Nakon selektora, mjesto gubi i Robert Lewandowski!?

Kriza drma ovu reprezentaciju

U Poljskoj ne prestaju šokantni zahtjevi: Nakon selektora, mjesto gubi i Robert Lewandowski!?

Eldar Ganibegović

Velika kriza trese fudbalsku reprezentaciju Poljske nakon Svjetskog prvenstva u Kataru gdje je stigla do osmine final, a pomalo nevjerovatne zahtjeve imaju određeni poljski fudbalski stručnjaci pred oktobarski prozo kvalifikacija za EURO.

Prošlog mjeseca je Poljska u Varšavi u okviru 5. kola kvalifikacija za EURO dočekala Farska Ostrva, a blamažu je spriječio Robert Lewandowski koji je krajem utakmice postigao dva pogotka za 2:0.

Nakon toga Poljaci su poraženi u Albaniji od domaće selekcije, otežali sebi šanse da se direktno plasiraju na EURO, a smijenjen je nakon toga selektor Fernando Santos.

Ne planiraju se, izgleda, Poljaci na tome zaustaviti. U oktobru slijedi gostujući meč protiv Farskih Ostrva u sedmom kolu, a neki traže da na toj utakmici ne igra zvijezda Barcelone.

Sve više stručnjaka priklanja se ovom rješenju. Među njima je Wojciech Kowalczyk. Bivši poljski reprezentativac je na Channel Sportowyju odabrao početnih jedanaest za uzvrat protiv Farskih Ostrva. Formacija je 3-5-2, bez Lewandowskog.

Oglasi

Kowalczyk je predložio da se počne sa Szczęsnyjem na golu. U odbrani bi igrali Kiwior, Wieteska i nominalni desni bek Matty Cash. Smjestio bi Kaminskog i Wszoleka na full bekove. Vezni red bi upotpunili Slisz,  Szymanski i Zielinski, dok bi u napadu bili Milik i Swiderski. 

Ne bi samo Kowalczyk maknuo Lewandowskog iz postave za sljedeću utakmicu. Gotovo identičnih jedanaest predložio je još jedan stručnjak, Michal Zewlakow. Njegov sastav bi uključivao Dawidowicza umjesto Wieteske i Bereszynskog umjesto Casha. Također ne bi bilo mjesta za Lewandowskog.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Za mene su ova dva dvoboja vrijeme da se Robert Lewandowski psihički odmori, da se resetira", objasnio je.

Utakmica u gostima protiv Farskih Ostrva igra se u četvrtak, 12. oktobra, a tri dana kasnije u Varšavi će Poljska ugostiti Moldaviju. Poljska je nakon pet utakmica na četvrtom mjestu tabele grupe E sa šest bodova. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi