Prodaje se još jedan historijski klub: Zaradili milijardu od transfera, sada vape za novcem

Prodaje se još jedan historijski klub: Zaradili milijardu od transfera, sada vape za novcem

A. Čaušević

Jedan od najboljih evropskih klubova koji ne dolazi iz tzv. Liga petice vapi za novcem.

Prema izvještajima Bloomberga višestruki prvak Portugala i stalni učesnik Lige prvaka, Porto traži strane investitore.

Ekonomska kriza je uhvatila popularne Zmajeve te su vlasnici spremni da poslušaju ponude za manje pakete dionica pogotovo nakon što je nekoliko investitora pokazalo interes.

Vlasnici porta sarađuju sa konsultantskom firmom Certus Capital Partners iz Lonsona kako bi pronašli investitore. Pregovari traju već neko vrijeme jer je portugalski klub privlačan držanim kompanijama i privatnim fondovima.

Obzirom da npr Porta za razliku od Newcastle Uniteda stalno igra Ligu prvaka onda je rizik značajno manji nego u slučaju engleskog tima kojeg su nedavno preuzeli Arapi.

Porto je posljednjih 20-ak godina zaradio više od milijarde eura od prodaje igrača, ali zbog pandemije koronavirusa finansijsko stanje u klubu postalo itekako teško.

Oglasi

Prvi veliki transfer Porto je ostvario 2000. godine kada je u Galatasaray prodao Jardela za tada ogromnih 17 miliona eura. James Rodriguez u Monaco za 45 miliona, Eliaquim Mangala u Manchester City za također 45 miliona te Eder Militao u Real za 50 miliona su neki od najvećih transfera ovog kluba.

Posljednji veliki posao realizovan je na ljeto 2020. godine kada je 18-godišnji Fabio Silva otišao u Wolverhampton za 40 miliona eura.

Od proglašenja pandemije koronavirusa ostvaren je gubitak od čak 116 miliona eura što je previše novca za klub koji ne dolazi iz Liga petice. Plasman u četvrtfinale Lige prvaka prošle godine je bio slamka spasa pa je stanje daleko od idealnog.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Dolazak stranih investitora u Porto bi bio samo nastavak niza preuzimanja slavnih klubova. Newcastle United, Manchester City, Roma, PSG, Inter i još nekoliko klubova iz engleskog Premiershipa su već u vlasništvu stranaca.

Svjetski bogataši nastoje da iskoriste trenutnu krizu i preuzmu popularne klubove svjesni da će to kroz neko vrijeme donijeti ogromnu zaradu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi