Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina skine skalp jednoj svjetskoj reprezentaciji
Foto: EPA & SportSport.ba

Večeras gostujemo kod Portugala

Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina skine skalp jednoj svjetskoj reprezentaciji

Eldar Ganibegović

Pobjeda protiv Italije u prijateljskoj utakmici s kraja 20. stoljeća još uvijek je jedina Bosne i Hercegovine nad jednom svjetskom velesilom. Da li je došlo vrijeme da skinemo skalp jednoj takvoj reprezentaciji u takmičarskoj utakmici?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras se u okviru tećeg kola kvalikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj sastaje sa selekcijom Portugala.

Utakmica će biti odigrana na stadionu La Luž. U pitanju je stadion na kojem domaće utakmice igra Benfica, a nalazi se u Lisabonu. Meč je zakazan za 20:45 sati po centralnoevropskom vremenu.

Nakon dva odigrana kola, selekcija Portugalala je maksimalana sa svih šest osvojenih bodova, dok je Bosna i Hercegovina ostvarila polovičan učinak i trenutno ima tri boda u kvalifikacionoj grupi J.

Naša selekcija je u prvoj utakmici s 3:0 savladala Island, no u drugoj je s 2:0 poražena na gostovanju kod Slovačke. Portugal je u prva dva kola imao kudikamo lakše protivnike, pa je tako osvojio šest bodova u mečevima protiv Luksemburga i Lihtenštajna.

Poslije nepunih 12 godina, došlo je vrijeme da ponovo odmjerimo snage s Portugalom koji je u međuvremenu postao i prvak Evrope 2016. godine i sigurno je da u Lisabon naša selekcija nije došla s bijelom zastavom.

Oglasi

Imali su problema izabranici Faruka Hadžibegića. Zbog kvara na avionu naša selekcija jučer nije otputovala u Lisabon u 12:40, nije obavila trening i press konferenciju na Luž stadionu, no ipak spremno dočekuje meč.

Zmajevi su jučer trenirali na Grbavici, a u kasnim večernjim satima sletjeli su u Lisabon gdje su ih dočekali vjerni navijači Bosne i Hercegovine koji svoju domovinu podržavaju na svim meridijanima i paralelama svijeta.

Iako je u junskom ciklusu akcenat na utakmici protiv Luksemburga koja se za tri dana igra na Bilinom polju, Zmajevi protiv Portugala večeras definitivno moraju imati veliki motiv.

Naša selekcija je krajem 20. stojeća u prijateljskoj utakmici na Koševu s 2:1 srušila Italiju i nakon toga nikada nije pobijedila protiv jedne velesile. Večeras je možda vrijeme za to.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Standardno naša reprezentacija igra dobro protiv jačih selekcija. Dokaz su to utakmice protiv Francuske 2011. i 2021. godine, Argentine na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, Italije u gostima 2019. i 2020. godine, no trijumf je uvijek izostao.

Od njih se to možda ne očekuje, no zašto večeras Zmajevi ne bi dokazali i sebi i nama i cijelom svijetu kako zaslužuju da se obrati dodatna pažnja na njih i zašto ne bi konačno srušili jednu veliku reprezentaciju kao što je Portugal, te osvojili tri vrijedna boda u brobi za historijski EURO?

Top Komentari

konjnakvadrat
Skalp ?Ja Kad Sam vidio igru i taktiku protiv slovaka,bod protiv Luxembourga nije los,jos kad dodas putovanje,letovi,rucak dijetalni kod Seje,crna kapa bajo moj
3 1
user1615414136
Hahahahahha
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi