Poruku su poslali, UEFA sprema žestoke kazne
Foto: EPA

Navijači tri tima veličali Ratka Mladića

Poruku su poslali, UEFA sprema žestoke kazne

M. Šljivak

Evropska fudbalska federacija pokrenuće proces protiv tri kluba zbog poruka podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Mladić je u srijedu u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog počinjenih zločina u toku rata, a očekivano, navijači Partizana i Crvene zvezde su ovom zlikovcu pružili podršku tokom utakmica Evropske lige.

Zvezda je jučer gostovala u bjeloruskom gradu Borisovu.

Na dijelu tribine gdje su smješteni navijači crveno-bijelih razvijen je transparent sa natpisom: "Hiljadu doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi".  Potom su skandirali Ratko Mladić i "Fu*k, fu*k NATO pact".

Zatim se poruka podrške Mladiću pojavila i u Beogradu na meču Partizan - Young Boys. Glasila je: "Nek' je tvojoj majci hvala" uz simbol biljke "Ramonda nathaliae" koju je i tokom izricanja presude u sudnici nosio i Mladić.

Nisu srbijanski timovi bili sami u veličanju Mladića. Pridružili su im se navijači ruskog Zenita koji su na transparentu napisali "Ratko Mladić - srpski heroj".

Upravo će ove poruke skupo koštati sva tri tima. UEFA je najavila pokretanje postupka protiv ovih ekipa i sigurno je da ih čeka žestoka kazna.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Najviše strahuju u Partizanu. Oni su već pod uslovnom kaznom, pa bi čak moglo doći do izbacivanja kluba iz Evrope, iako se beogradski tim plasirao u nokaut fazu Evropske lige.

Zadnju riječ će imati UEFA. Ovakve poruke sa tribina ne smiju proći nekažnjeno, jer riječi podrške zločnicima nemaju mjesta na sportskim borilištima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti