Porušio sve rekorde: Cardiffov kapiten je doktorirao 'krađu' vremena na utakmicama

Morrison za Guinnessa

Porušio sve rekorde: Cardiffov kapiten je doktorirao 'krađu' vremena na utakmicama

Vjerovali ili ne, utakmica koju su u nedjelju odigrali Cardiff City i Burnley sadržala je samo 42 minute efektivne igre, dok je preostalih 48 minuta potrošeno na prekide i razna zadržavanja.

U posljednjih pet godina se nikada nije desilo nešto slično tome, a vlasnici rekorda za 'najkraću' utakmicu u Premier ligi su i dalje Aston Villa i Stoke City, koji su u decembru 2013. godine odigrali meč sa 40 minuta i 50 sekundi čiste igre.

Ova utakmica je iznijedrila i jednog neočekivanog 'junaka'. Cardiffov stoper Sean Morrison, koji je usput i kapiten ovog kluba, je sam potrošio čak osam minuta na izvođenje auta, sitne prekide i valjanje po terenu.

Meč Cardiffa i Burnleyja izazvao je uzbunu vodstva lige, ali i čelnika International Football Association Boarda (IFAB), fudbalskog tijela koje mora priznati svako fudbalsko pravilo prije njegovog usvajanja.

Ova asocijacija je prošle godine pokrenula inicijativu Fair Play, kojoj je glavni cilj povećati vrijeme kada je lopta u igri. IAFB želi utvrditi mogu li tehnologija ili neki primjeri iz drugih sportova pomoći kako bi i u fudbalu bilo više efektivne igre.

Potražite više informacija na temu Premier league:

IAFB je ponudio nekoliko prijedloga, a jedan od njih je da se utakmice igraju dva puta po 30 minuta, ali bi se vrijeme zaustavljalo kod svakog prekida ili kada bi lopta izašla izvan terena. Bilo je tu i nekih manjih kontroverznih prijedloga, kao npr. da igrač prilikom izmjene može izaći na bilo kojem dijelu terena.

Na kraju je pravo čudo kako su na ovakvoj utakmici viđena tri gola, jer je Burnley kao gost savladao Cardiff sa 2:1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi