Posljednji avion koji je tragao za Emilianom Salom je sletio...
(Foto: EPA) "Razmotrili smo sve informacije koje smo imali, poput saznanja o vrsti opreme za spašavanje koja je bila u avionu, te smo donijeli tešku odluku"

Okončana potraga

Posljednji avion koji je tragao za Emilianom Salom je sletio...

Emiliano Sala je realizovao transfer karijere. Postao je Argentinac najskuplje pojačanje Cardiffa u historiji, vratio se u Nantes kako bi se oprostio od svojih bivših saigrača prije nego što započne novu epizodu u svom životu, a onda tragedija.

Avion koji je trebao 28-godišnjeg Salu prevesti do Cardiffa nestao je iznad La Manša u ponedjaljak navečer.

Letjelica se jednostavno izgubila sa radara i sada je već jasno da je pala u more. Čim su se pojavile ovakve informacije bilo je jasno da su šanse da je Emiliano Sala živ jako male, a sada već gotovo da ni ne postoje.

Nakon nekoliko dana intenzivnog traganja za avionom, pilotom i Emilianom Salom, policija otoka Guernsey je upravo saopštila da je potraga pekinuta.

"Šanse da ima preživjelih su sada ekstremno male"

Saopštenje kapetana obalne straže Davida Barkera prenosimo u cjelosti.

"Moj tim je upravo održao sastanak kako bi se rezimirala akcija potrage i spašavanja koja je trajala od momenta nestanka aviona, u ponedjaljak navečer.

Uprkos naporima, promatranju iz zraka i pomoći sa otoka Engleskog kanala, kao i iz Engleske i Francuske, pretraženoj površini od 1.700 kvadratnih milja i provjeravanju podataka mobilnih operatera i satelitskih slika, nismo bili u mogućnosti pronaći ni trag avionu, pilotu ili putniku.

Konstatno se tragalo 24 sata, uz ukupno 80 sati letova sa tri aviona i pet helikoptera. Uključena su i dva čamca, a pomagali su i različiti brodovi koji su plovili ovim područjem.

Razmotrili smo sve informacije koje smo imali, poput saznanja o vrsti opreme za spašavanje koja je bila u avionu, te smo donijeli tešku odluku da prekinemo potragu.

Šanse da ima preživjelih su sada ekstremno male.

Rodbina nestalih je obavještena o ovakvom razvoju situacije, a moje misli su sada uz porodicu pilota i putnika u ovim teškim trenucima... I posljednji avion koji je tragao letjelicom i onima koji su bili u njoj je sada sletio. Iako više ne tragamo aktivno, slučaj ostaje otvoren i slat ćemo poruke svim plovilima i letjelicama u prolazu da obrate pažnju na bilo kakav trag nestalog aviona. Takva praksa će se nastaviti do daljnjeg."

Halilhodžić: Nemojmo se zavaravati, očekujemo najgore...

Sala je iz Nantesa došao u Cardiff da potpiše ugovor, potom se vratio u Nantes kako bi se pozdravio sa trenerom Vahidom Halilhodžićem i bivšim saigračima, ali aviom u kojem se nalazio nije stigao u Cardiff.

Pesimističan je odmah nakon pojave loših vijesti bio i trener Nantesa Vahid Halilhodžić, svjestan da su šanse da Sala bude živ zaista male.

"Već je delikatno. Ovo je veoma teško. Mi čekamo, ali nemojmo se zavaravati, očekujemo ono najgore...", poručio je Vaha.

Salin otac Horacio također je zabrinut, nema nikakvih informacija od sinoć kada je avion krenuo prema Cardiffu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Posljednji put smo se čuli u nedjelju. Nikakvih informacija nemam, u Rosariju sam, očajan sam. Nadam se da je sve dobro", kazao je Horacio, prenose inostrani mediji.

Sala je, podsjetimo, kao igrač Nantesa briljirao u protekloj polusezoni. Bio je želja "pola" Premiershipa, ali na kraju se odlučio za Cardiff koji je za njega izdvojio rekordnih 17 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi