Potencijalne grupe Evropskog prvenstva: BiH bi mogla igrati s Hrvatskom

Prema trenutnoj situaciji

Potencijalne grupe Evropskog prvenstva: BiH bi mogla igrati s Hrvatskom

A. Čaušević

Žrijeb grupne faze Evropskog prvenstva na programu je 30. novembra, a Bosna i Hercegovina će kao učesnik play-offa biti smještena u četvrtu jakosnu skupinu. 

UEFA je poprilično zakomplikovala sistem žrijebanja jer se EURO igra u 12 različitih zemalja, a pravilnikom je da određeno da pojedine selekcije zbog političkih sukoba ne mogu biti smještene u istu grupu.

Tako Bosna i Hercegovina na Evropskom prvenstvu ne može igrati protiv Kosova, a još se ne smiju sastati Ukrajina - Rusija, Srbija - Kosovo i Rusija - Kosovo.

Sigurno je najveći problem to što se završni turnir igra u 12 različitih gradova pa je zemljama domaćinim zagarantovano da će utakmice igrati na svojim stadionima. Upravo iz tog razloga UEFA će pojedine domaćine rasporediti i po nižim jakosnim skupinama da se kojim slučajem ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Zbog tog pravila šest od 16 reprezentacija koje su se plasirale na završnu smotru najboljih evropskih selekcija već znaju u koje grupe će biti smještene. To izgleda ovako: grupa A: Italija, grupa B: Rusija, grupa C: Holandija, grupa D: Engleska, grupa E: Španija, grupa F: Njemačka.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kvalifikacionim grupama jakosne skupine na žrijebu bi mogle izgledati ovako:

I jakosna skupina: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španija
II jakosna skupina: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka
III jakosna skupina: Rusija, Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska
IV jakosna skupina: Finska, Mađarska, pobjednik baraža Lige A, pobjednik baraža Lige B, pobjednik baraža Lige C, pobjednik baraža Lige D.

UEFA je već ranije uparila domaćine. Parovi su sljedeći: grupa A: Italija - Azerbejdžan, grupa B Rusija - Danska, grupa C Holandija - Rumunija, gruba D Engleska - Škotska, grupa E Španija - Irska i grupa F Njemačka - Mađarska.

Rusija bi trebala biti smješena u drugu jakosnu skupinu, ali s obzirom da dva domaćina koja nisu par ne mogu biti u istoj grupi onda bi Rusija bila prebačena u treću jakosnu skupinu.

Pošto Rusija ne smije igrati niti sa Ukrajinom koja je nosilac te Kosovom kao mogućim pobjednikom baraža Lige D, te s Mađarskom koja je domaćin onda bi Rusi završili u grupi B.

Uzimajući sve kombinacije u obzir prema trenutnoj situaciji Bosna i Hercegovina bi kao potencijalni pobjednik baraža Lige B bila smještena u grupu E Evropskog prvenstva gdje je nosilac i jedan od domaćina selekcija Španije.

Iz druge jakosne skupine bi mogli dobiti jednu od sljedeće četiri selekcije: Poljska, Francuska, Hrvatska, Češka, a iz trećeg šešira: Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska.

Grupa A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige D baraža

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige A baraža

Grupa D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Grupe C baraža

Grupa E: Španija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige B baraža

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Grupa F: Njemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

Međutim, predviđanja treba ostaviti po strani i vratiti se u realnost. Za Zmajeve je to učešće u martovskom baražu gdje će izabranici Roberta Prosinečkog morati odigrati dvije savršene utakmice. Protivnika u polufinalu finalu će saznati sutra kada se završe kvalifikacije, a da li će eventualno finale igrati kući u petak, 22. novembra kada je na programu žrijeb domaćinstva play-offa.

Top Komentari

amadeus21
Opet pravimo račun bez krčmara...klasična naša priča, miljama smo daleko od prvenstva, al hajde da vidimo u kojoj smo grupi...imate li informaciju s kim ćemo igrat polufinale?? Futavci futavi...
17 0
RobijasZe
Osim saveza treba mijenjat i ove sportske novinare...uvijek neke pretpostavke... :o
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije