Povratak u Evropu ljubitelja kineskog novca

Spremaju se masovni odlasci

Povratak u Evropu ljubitelja kineskog novca

M. Šljivak

Čelnici kineske Super lige odlučili su da značajno smanje ugovore igračima koji dolaze iz inostranstva.

Klubovi iz ove zemlje dovodili su svjetske zvijezde u svoje redove nudeći im nevjerovatne ugovore, ali to više neće biti u mogućnosti.

Odlučeno je da će strani fudbaleri moći da dobijaju samo 49.000 funti sedmično, što je mnogo manje od novca kojeg imaju po novim ugovorima.

"Naši klubovi su jednostavno bacali previše novca i naš profesionalni fudbal ne ide pravim putem. Ako na vrijeme ne reagujemo, bojim se da će potpuno propasti", istakao je prvi čovjek Fudbalskog saveza Kine Chen Xuyuan.

Nova pravila koja su Kinezi donijeli vjerovatno znače da ćemo uskoro vidjeti povratak nekih velikih fudbalskih imena koji su otišli u Kinu zbog ogromnog novca koji im je ponuđen.

Također, kineski igrači prema novim pravilima neće moći da zarađuju više od 21.500 funti sedmično, ali po novim pravilima klubovima će biti dozvoljeno da daju bonuse po želji.

Ipak, to sigurno neće biti cifre kojima se sada raspolaže, pa neće biti nikakvo čudo ako neka velika imena uskoro ponovo budemo vidjeli u Evropi.

Trenutno je najplaćeniji fudbaler Brazilac Oscar. Nekadašnji član Chelseaja je zaradio ogroman novac za tri godine u Kini, a njegov ugovor iznosi 400.000 funti sedmično.

Iza njega je Hulk sa zaradom od 320.000 funti, Graziano Pelle (290.000), a tu su naravno i Marko Arnautović, Stephan El Shaarawy, Paulinho, Marouane Fellaini, Alex Teixeira, te mnogi, mnogi drugi.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi