Poziv na štrajk fudbalera u Italiji
Foto: EPA

Kick It Out želi štrajk zbog rasizma

Poziv na štrajk fudbalera u Italiji

M. Šljivak

Gareth Crooks, nekadašnji fudbaler Tottenhama, sada radi za Antidiskriminacijsku organizaciju (Kick It Out) i otvoreno je pozvao igrače u Italiji na štrajk i to zbog rasnog vrijeđanja Sulleya Muntarija na meču Cagliarija i Pescare.

Iskusni veznjak Sulley Muntari želio je napustiti meč nakon što je dio navijača Caglarija na rasnoj osnovi vrijeđao ovog fudbalera,a nakon što je napustio teren, Muntari je skinuo dres i poklonio ga jednom od dječaka koji su ga vrijeđali.

Cagliari od strane Fudbalskog saveza Italije nije kažnjen i tvrde kako je fudbalera vrijeđalo 10-ak osoba, ali su reagovali iz organizacije Kick It Out, koja traži od igrača da daju podršku Muntariju i da krenu u štrajk. 

Oglasio se Gareth Cooks koji želio da ostali igrači stanu uz Muntarija.

"Pozivan sve igrače u Italiji, neovisno o boji kože, da stanu uz Muntarija. Odluka Italijanskog saveza je loša i neprihvatljiva. Ako se odluka ne promijeni, igrači bi trebali stupiti u štrajk", rekao je Crooks.

Muntari je u ovom meču dobio dva žuta kartona. Prvo je požutio jer je zamolio sudiju da prekine meč, a zatim i za napuštanje terena prije kraja.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Žao mi je što se njegovi saigrači nisu uključili u sve. Moramo se boriti protiv rasizma i ovo se ne smije ponavljati. Je li treba da ga vrijeđa više od 10 navijača da bi se pokrenuo postupak?", pita se Crooks.

Ranije su se u Italiji također dešavali slični rasistički povici, ali odigravanje utakmica nikada nije došlo u pitanje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi