Predsjednik FIGC-a: Postoji opcija da se tekuća sezona Serije A razdvoji

Kako će završiti italijanski šampionat?

Predsjednik FIGC-a: Postoji opcija da se tekuća sezona Serije A razdvoji

Serija A je, zbog opasnosti od širenja koronavirusa koji je već napravio haos u Italiji, prekinuta 12 kola prije kraja (osam timova ima odigrati još po 13 utakmica).

Zvanično je takmičenje prekinuto do 3. aprila, ali se vjeruje da će biti još odgoda dok se situacija ne normalizuje.

Danas je održan sastanka FIGC-a (Italijanske fudbalske federacije), ali se razgovori i mogući dogovori postignuti tokom sastanka i dalje drže u tajnosti. Predsjednik FIGC-a Gabirele Gravina je samo izjavio da postoji mogućnost da se sezona 2019/2020 "razdvoji".

Vrijedi podsjetiti da je na prethodnom sastanku, 10. marta, FIGC potvrdio da se razmišlja o opciji play-offa i play-outa, ali i o opciji da se takmičenje potpuno prekine i da se trenutno stanje na tabeli proglasi konačnim. Pomenuta je tada i opcija da ove sezone uopšte ne bude proglašenja prvaka države.

Ipak, klubovi su, bez obzira na sve, i dalje za opciju nastavka prvenstva. Danas je italijanski novinar Nicolo Schiro na svom Twitteru napisao da je između ostalog, u FIGC-u dogovoreno da je deveti maj najkasniji prihvatljivi datum za nastavak takmičenja, te da bi se u tom slučaju igralo do 15. jula. Preduslov za takav scenarij je odgađanje Evropskog prvenstva.

Nakon današnjeg sastanka Gravina je otkrio i da postoji opcija razdvajanja sezone.

"Ako ne bude moguće završiti sezonu, preći ćemo na druge opcije. Nije isključeno da tekuća sezona bide razdvojena na dvije različite sezone... Razumijem radoznalost koja trenutno vlada, ali danas niko nije u poziciji da govori šta budućnost nosi", izjavio je Gravina, mada nije potpuno jasno kako bi "razdvjajanje sezone" bilo izvedeno.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Inače, na sutrašnjem UEFA-inom sastanku bi trebala biti odlučena sudbina Evropskog prvenstva.

"Odgađanje Evropskog prvenstva je ideja koju treba slijediti... Sutra ćemo tražiti odgovoran potez od UEFA-e i svim nacionalnih saveza, da slijede put koji štiti zdravlja sportista i navijača širom svijeta", istakao je Gravina.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi