Veliki klubovi u Engleskoj žele još veću moć u odlučivanju i raspodjeli novca

Veliki klubovi u Engleskoj žele još veću moć u odlučivanju i raspodjeli novca

E. Čaušević

I dok su u Bosni i Hercegovini fudbalski klubovi potpuno nespremni dočekali ulazak velikih sponzora i prodaju TV prava za ozbiljne novce, te desetine miliona maraka prepustili Nogometnom savezu BIH u Engleskoj i ozbiljnim fudbalskim državama već odavno se o svim značajnim, posebno finansijskim temama pitaju isključivo klubovi, tj. ono što bi se kod nas zvalo Udruženje Premijerligaša. Međutim, i tome bi mogao doći kraj.

Još 1991. godine su vodeći klubovi u Engleskoj shvatili da im marketinški prostor na utakmicama i TV prava za prenose ne treba prodavati savez, te su formirali privatnu kompaniju koja će se time baviti, a sada su se odlučili napraviti korak dalje i iz procesa odlučivanja žele izbaciti male premijerligaše koji svakako i nisu u fokusu sponzora ili medijskih kuća koje rade prenose.

Plan pod nazivom "Project Big Picture" predložila je EFL (English Football League - asocijacija koja sadrži 72 niželigaška kluba organizovana u EFL Championship, EFL League One i EFL League Two) i predlaže smanjenje Premier lige na 18 timova uz prebacivanje kontrole nad ligom na samo 9 klubova koji su najduže u ligi. Također, plan predlaže gašenje Liga kupa, te Community Shield kupa.

Trenutno, odluke u Premier ligi donose se po principu jedan klub - jedan glas, pa jednaku snagu nosi mišljenje npr. Liverpoola i Brightona. Po novom prijedlogu, sve odluke donosili bi Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester City i Chelsea, te Everton, Southampton i West Ham. Za bilo kakvu promjenu, bio bi neophodan glas samo šest od ovih devet klubova.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Naravno da bi to bila velika promjena za fudbal u Engleskoj", komentarisao je predsjednik EFL Rick Parry za Telegraph. "Pa ako bi velika šestorka iz toga i izvukla neku korist, zašto da ne. Zašto bi inače oni i podržali ovaj plan?"

Kao "naknadu" za prihvatanje ovog plana Premier liga bi dala 25% svojih godišnjim prihoda klubovima nižih liga, te dodatno poklonila 250 miliona funti ovim klubovima kao pomoć u koronavirus pandemiji, te dodatnih 100 miliona funti Fudbalskom savezu Engleske (FA).

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Jugovina
Ode sve u qurac
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi